Измина почти година и половина от началото на войната в Украйна, превърнала се в конфронтация между Русия и Запада, който иска да я сломи военно на бойното поле,  икономически чрез санкции и финансово "изтощение“ и политически чрез международна "изолация". Тъй като няма признаци за скорошен край на конфликта в Украйна, въпросът доколко той ще засегне руската икономика става още по-належащ, пише Al Jazeera в материал, представен без редакторска намеса.

Противно на надеждите на САЩ и Европа, че руската икономика ще се срине, всичко се случва точно обратното: тя само се възстановява въпреки продължаващите военни действия в Украйна. Западните санкции не дадоха никакви резултати, така че Москва едва ли ще ограничи военните си действия.

В тази статия ще говорим за опасностите, които заплашваха руската икономика и причините, които позволиха на Кремъл да преодолее финансовите затруднения.

Златни резерви и кредитен рейтинг

Според данни, публикувани от Банката на Русия, през септември 2022 г. златно-валутните резерви на страната възлизат на 451 милиарда долара. Месец преди началото на войната тази цифра нарасна до 630 милиарда, но през април 2023 г. стойността на международните резерви на Русия достигна 596 милиарда долара. Така общият размер на загубите не надхвърля 34 милиарда долара, или 5,5%.

Що се отнася до основния процент, той се повиши до 20% през март 2022 г., въпреки че през февруари тази цифра беше само 9,5%. Но постепенно намалява и през септември 2022 г. достига 7,5%. Тази цифра все още се запазва, а нивото на безработица не е надвишавало 2,5% от май миналата година.

Курсът на руската валута падна ден след началото на конфликта в Украйна до 87 рубли за долар, въпреки че в началото на месеца се търгуваше за 77 рубли. На 11 март 2022 г. курсът на долара беше 120 рубли, но в края на юни ситуацията се подобри: доларът струваше почти 50 рубли. Тогава американската валута отново се покачи до 84 рубли.

Standard & Poor's, Fitch и Moody's понижиха рейтинга на Русия до "C", което показва висока степен на риск, особено след последователните западни санкции срещу банки, компании и редица руски служители. Припомняме, че някои директни полети от Русия до западните страни бяха прекратени, както и износът на технологични продукти. Русия беше изключена от SWIFT, много западни компании напуснаха нейния пазар. Европа спря вноса на руски енергийни ресурси и постави таван на цените на петрола.

Опитът от сблъсъка със санкциите

Въпреки това Русия се поучи от предишния си опит да се съпротивлява на западните санкции, които я засегнаха след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. Москва започна да търси алтернативни пазари, реши да следва протекционистка икономическа политика, а също така наложи ограничения върху движението на чужд капитал, което затрудни продажбата на западни активи. Русия започна да извършва международни финансови разплащания в национална валута. Тази тенденция беше подета от други страни от БРИКС. Държави като Китай и Иран не възприеха европейските санкции срещу Москва и продължиха да я подкрепят, за да не остане лице в лице със САЩ на международната арена.

Изненадващо, руският износ на стоки се е увеличил от началото на конфликта в Украйна в сравнение с 2021 г. Според руски данни той е нараснал от 494 милиарда долара на 588 милиарда долара съответно през 2021 г. и 2022 г. Според Световната търговска организация руският износ се е увеличил от 494 милиарда долара през 2021 г. до 532 милиарда долара през 2022 г.

Руският износ постави безпрецедентен исторически рекорд, надхвърляйки 529 милиарда долара през 2012 г. (тогава увеличен от суровия петрол Brent до 112 долара/барел и природния газ до 11,5 долара/милиона барел).

Според нас това не е изненадващо, като се има предвид, че основната единица на руския износ са нефтът, природният газ и въглищата, наред с торовете и зърнените култури. Цените на тези суровини се повишиха значително поради прекъсвания на веригата за доставки от началото на конфликта в Украйна: цената на барел петрол Brent се повиши от 70 на 94 долара, цената на един милион британски топлинни единици газ се повиши от 16 до 40 долара. Същото се случи с въглищата, пшеницата, някои минерали и торове и всичко това се отрази под формата на по-голяма възвръщаемост за руската икономика.

Така, според Световната търговска организация, излишъкът в търговията с руски стоки възлиза на 292 милиарда долара, тоест Русия е на второ място след Китай, който от много години е лидер в търговския излишък сред всички страни в света. Търговският излишък компенсира хроничния търговски дефицит на Русия в услугите. Международният валутен фонд очаква текущата сметка на Русия да продължи да показва положителен баланс до 2028 г., като се очаква високите цени на енергията да останат стабилни през следващите години, което означава допълнителни ресурси, които да помогнат на Русия да продължи военните си операции в Украйна.