Айфеловата кула отвори отново за посетители в неделя, след като беше затворена в продължение на шест дни поради стачка на работници, настояващи за по-добри грижи за историческия паметник, съобщава Associated Press.

Операторът на 330-метровата кула заяви, че е постигнал споразумение със синдикатите, обещавайки "амбициозна инвестиция от 380 милиона евро до 2031 г." за ремонтни работи.

Компанията също започна преговори за заплати тази седмица, които се очаква да приключат следващия месец.

Стачкуващите работници поискаха увеличение на заплатите пропорционално на приходите от продажбата на билети.

135-годишната кула ще заеме централно място на Олимпиадата в Париж, която ще се проведе от 26 юли до 11 август, и на следващите Параолимпийски игри. Олимпийските и параолимпийските медали ще включват шестоъгълни парчета желязо, взети от историческия паметник

Айфеловата кула обикновено е отворена 365 дни в годината. Миналата година паметникът беше затворен за посетители за 10 дни по време на масовите протести в цяла Франция срещу плана на правителството за реформа на пенсионната система.

Освен това служителите на кулата излязоха на стачка за един ден, 27 декември, когато се навършват 100 години от смъртта на нейния създател.

Според съобщения в медиите от 2010 г. насам Айфеловата кула в Париж страда от метална корозия и може да подлежи на разрушаване, ако не се направи незабавен ремонт.