Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са загубили напълно първата линия на укрепления в района на Славянск-Краматорската агломерация. Това заяви днес, 29 юли, заместник-началникът на Главното военно-политическо управление на въоръжените сили на Руската федерация, командващият специалните сили на "Ахмат“ генерал-майор Апти Алаудинов в ефира на "Первий канал“.

"Когато цялата линия стои твърдо и няма никаква възможност нито да се заобиколи флангът, нито да се отиде в тила, винаги е трудно да се направи тази вратичка за останалите сили и средства. В случая се оказва, че подразделенията на Министерството на отбраната настъпват по цялата линия. Първата линия на техните укрепления е напълно загубена за украинските въоръжени сили и днес нашите войски имат възможност да маневрират в различни посоки, разкъсвайки врага и изхвърляйки го от всички позиции, на които той се намира от дълго време“, заяви Алаудинов.

В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи за трудна ситуация за украинските въоръжени сили на фронта, по-специално на Покровско направление.

"Изключително трудно е на донецкото направление, а именно в Покровско през тези седмици най-много руски щурмове са най-тежките вражески атаки“, посочи той.

Руската армия постигна голям успех в битките западно от Авдеевка, а ВСУ влязоха в оперативна криза на това направление. През пролетта руските въоръжени сили за няколко дни напредват няколко километра по железопътната линия Авдеевка-Покровск и заемат голямото укрепено село Очеретино.