На пленарно заседание в четвъртък румънският парламент гласува доверие на кабинета, предложен от номинирания за премиер Николае Чука, съобщава местната агенция Agerpres. 318 народни представители подкрепиха кабинета, а 126 бяха "против“.

Гласуването беше тайно, с топки. Решението на парламента за гласуване на вот на доверие ще бъде предадено възможно най-скоро на държавния глава, за да пристъпи към назначаването на правителството. Премиерът, министрите и останалите членове на правителството ще положат клетва индивидуално пред президента Клаус Йоханис.

Румъния е в политическа парализа, откакто центристкият алианс се разпадна през септември, подкопавайки усилията за намаляване на огромния бюджетен и търговски дефицит в резултат на спиралата на Covid-19.

Новото коалиционно споразумение е основано на договорка за ротация на премиерския пост.

"Най-накрая можем да предложим предвидимост и да гарантираме стабилност и развитие. Днес е първият ден от нов подход към управлението на Румъния за подобряване на икономическите, социалните и здравните условия на своите граждани“, каза Чука пред парламента.

54-годишният Чука, пенсиониран генерал, ще ръководи правителството до 25 май 2023 г. по силата на ротационно коалиционно споразумение с бившите съперници на неговата Национална либерална партия (НЛП) - Социалдемократическата партия, която е най-голямото политическо обединение в северната ни съседка.

Заедно с етническата унгарска партия UDMR и независимата група от етнически малцинства, правителството на Чука има огромна подкрепа от повече от 70 процента от депутатите.

Коалицията ще сменя премиерите на всеки една до две години.

СДП ще държи мощните министерства на финансите, земеделието, отбраната и транспорта, а либералите ще ръководят сектори като правосъдие, енергетика, вътрешни и външни работи.

Превод и редакция: Иван Христов