Кандидатурата на страните от Африканския съюз (АС) за присъединяване към Г-20 може да бъде удовлетворена по време на срещата на върха, която ще се проведе в Ню Делхи от 9 до 10 септември, съобщава вестник Times of India.

Според изданието инициативата за разглеждане на заявлението в хода на срещата е на индийския премиер Нарендра Моди. Правителственият лидер е изпратил писма до колегите си от всички страни-членки на Г-20, в които подробно описва идеята си.

"Това вероятно ще бъде отразено в заключителния документ на срещата, ако няма промени в последния момент“, отбелязват авторите на статията.

В материала се посочва, че предложението на Моди показва желанието на индийските власти да увеличат представителството на Африка на международната арена. В същото време на споменатия континент има няколко държави с едни от най-бързо развиващите се икономики в света и с общ БВП от 2,4 трилиона долара, се допълва в материала.

Изданието заключава, че включването на АС в Г-20 може да е най-значимото постижение на Индия по време на нейното председателство на формата.