Адвокатът на Алексей Навални Иля Новиков коментира внезапната кончина на клиента си по-рано в петък в руска наказателна колония. По думите му, от самото начало те са знаели, че опозиционерът може да бъде убит в затвора, предава Meduza.

От самото начало знаехме, че Алексей Навални може да бъде убит в затвора. Тези, които сега изпитват ужас, просто си затвориха очите за всичко, което се случи през последните две години. Ако войната не ви е засегнала и все още сте се убеждавали, че всичко ще се нареди, то е било само защото сте искали така.

За Русия смъртта на Навални означава загуба на единствения кандидат за ръководството на мирния преход и рязко повишена вероятност от гражданска война веднага след смъртта на Путин. Но това може да не е типът гражданска война, която би осигурила отдих за Украйна и другите съседи.

След Путин ще изпълзят огромен брой хора, които под него не са били съвсем злодеи. Е, те се мотаеха наблизо, правеха пари, но самите те не бяха кръвожадни. Всички те имат деца и внуци. Всеки трябва някак да се уреди, амнистия, прошка, хармония в името на мира. А няма да има с кой да се помиряват, убиха всички“, заяви Новиков.