Индийският премиер Нарендра Моди започва двудневно посещение в Русия - първото от началото на украинския конфликт, пише Associated Press.

Последното пътуване на индийския премиер до Русия се състоя през 2019 г.

Моди ще се срещне с руския президент Владимир Путин по време на настоящата си визита. За последен път лидерите на двете държави се срещнаха лично през септември 2022 г. в Узбекистан, на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество.

Русия поддържа тесни връзки с Индия от времето на Студената война. В същото време значението на Ню Делхи като ключов търговски партньор за Москва се увеличи, след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г. След избухването на украинския конфликт Китай и Индия се превърнаха в ключови купувачи на руски петрол, тъй като санкциите, наложени от Съединените щати и техните съюзници, затвориха повечето западни пазари за руски износ.

Партньорството между Москва и Ню Делхи обаче стана нестабилно, тъй като Русия започна да развива по-тесни връзки с основния съперник на Индия, Китай, поради военни действия в Украйна.

Междувременно по време на сегашното си посещение Моди ще се стреми да поддържа близки отношения с Москва, която е не само важен търговски партньор, но и основен доставчик на военна техника за Индия.