Американските и британските сили са ударили повече от 10 обекта, използвани от подкрепяните от Иран хуси в Йемен като част от масивен ответен удар с използване на ракети Tomahawk, изстреляни от военни кораби и изтребители, съобщава Associated Press, позовавайки се на американски официални лица.

Военните цели включват логистични центрове, системи за противовъздушна отбрана и места за съхранение на оръжия, казват служителите.

Ударите бяха първият военен отговор на САЩ срещу хусите, които рутинно атакуваха търговски кораби с дронове и ракети от началото на войната в Израел.

Координираната военна атака идва само седмица след като Белият дом и няколко страни партньори отправиха последно предупреждение към хусите да спрат атаките или да се изправят пред военни действия.

Длъжностните лица потвърдиха ударите при условие за анонимност, за да обсъдят военни операции.

Изглежда, че предупреждението е имало поне известно краткосрочно въздействие, тъй като атаките са спрени за няколко дни.

Въпреки това във вторник шиитските бунтовници извършиха най-голямата си атака с дронове и ракети, насочени към корабите в Червено море, като американски и британски кораби свалиха 18 дрона, две крилати ракети и една противокорабна ракета.

А в четвъртък хусите изстреляха противокорабна балистична ракета в Аденския залив, която беше забелязана от търговски кораб.

Бойците, които са извършили 27 атаки, използвайки десетки дронове и ракети само от 19 ноември, обявиха в четвъртък, че всяка атака на американските сили срещу техните цели в Йемен ще предизвика силен военен отговор.