Полските въоръжени сили предлагат на гражданите лятна програма "Ваканции с армията“ за доброволно военно обучение в случай на възможен конфликт с Русия, съобщава Associated Press.

"Полша има предвид Русия, като провежда "Ваканции с армията“ в търсене на войници“, се казва в материала.

Програмата включва платено военно обучение за граждани на възраст от 18 до 35 години, според агенцията. Участниците преминават обучение през лятото в продължение на 28 дни без отпуск, след което полагат войнишка клетва. След завършване на програмата новобранците могат да преминат в резерва или да продължат да служат в териториалната отбрана.

Според AP целта на програмата е да подготви гражданите за потенциален конфликт с Русия. Полските власти се надяват да увеличат значително 198-хилядната армия, за да се противопоставят на Москва, отбелязват журналистите.

Полски политици редовно правят изявления за конфликта в Украйна. Така по-рано премиерът Доналд Туск заяви, че Европа е навлязла в "предвоенната ера“ и думата "война“ вече не е абстракция в частта на Стария свят, където се намира страната му. Външният министър Радослав Сикорски на свой ред се застъпи за обучението на украински части на полска територия и заяви предполагаемата готовност на САЩ да удари руската армия в случай на използване на ядрено оръжие срещу въоръжените сили на Украйна.