Дерек Шовин, бивш американски полицай от Минеаполис, осъден за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, е бил нападнат с нож от друг затворник и тежко ранен в затвор в Аризона. Това е съобщил източник на Associated Press.

Нападението е извършено в петък (24 ноември) във Федералната изправителна институция в Тусон, затвор със средна степен на сигурност. 'Затворът е с лоша репутация за пропуски в сигурността и недостиг на персонал", е заявил източникът на AP.

Американските власти са потвърдили, че един от затворниците в Тусон е бил нападнат с нож.

От Службата за изпълнение на наказанията са посочили в съобщение, че служителите са овладяли ситуацията и са взели всички необходими мерки, преди затворникът, чието име не се съобщава, да бъде откаран в болница.

"Няма пострадали служители и ФБР", са съобщили от затвора. Прекратени са и посещенията в заведението, където излежават присъдите си около 380 затворници. Атаката срещу Шовин е вторият подобен инцидент във федералните затвори на САЩ през последните пет месеца и вторият голям инцидент във федералния затвор в Тусон за малко повече от година, допълва AP.

Дерек Шовин получи присъда от 22 години и 5 месеца за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд.

Флойд почина на 25 май 2020 г., след като Шовин е приложил неправомерно използване на сила пред магазин, където Флойд е заподозрян, че се опитвал да използва фалшив чек за 20 долара.

Арестът на Флойд е заснет от случаен минувач и смъртта му предизвика протести в САЩ и света, някои от които прераснаха в насилие.