Бързо разширяващите се израелски въздушни удари в Ивицата Газа са отнели живота на повече от 700 души през изминалия ден, тъй като медицинските заведения в цялата територия бяха принудени да затворят поради щети от бомбардировки и липса на ток, съобщиха здравни служители във вторник, цитирани от Associated Press.

Увеличаващият се брой на жертвите от ескалиращите бомбардировки на Израел беше безпрецедентен в продължилия десетилетия израелско-палестински конфликт. Това може да е сигнал за още по-голяма загуба на живот в Газа, след като израелските сухопътни сили, подкрепени от танкове и артилерия, започнат очаквана офанзива в територията, целяща да смаже ХАМАС.

2,3-милионното население на Газа е подложено на нарастващи бомбардировки и им липсва храна, вода и лекарства, откакто Израел изолира територията след опустошителната атака на 7 октомври от бойци на ХАМАС срещу градове в Южен Израел.

Израел е нанесъл 400 въздушни удара за деня, убивайки командири на ХАМАС удряйки бойци, докато се готвят да изстрелят ракети в Израел и нанасяйки удари по командни центрове и шахта на тунел на ХАМАС. Предишния ден Израел съобщи за 320 удара. Свидетели и здравни служители заявиха, че много от въздушните удари са ударили жилищни сгради, някои от тях в южната част на Газа.