Служители на американското разузнаване са съгласни с оценката на Израелските отбранителни сили, че ракетата, която е ударила Маждал Шамс, убивайки 12 души и ранявайки десетки други, е изстреляна от "Хизбула", въпреки че подкрепяната от Иран групировка настоява, че няма нищо общо със смъртоносния удар, пише Associated Press.

Източник на AP, близък до служителите на американското разузнаване, заявява, че САЩ не се съмняват, че "Хизбула" е извършила атаката на Голанските възвишения, но че не е ясно дали терористичната групировка е планирала целта или е стреляла погрешно.

Източникът не е упълномощен да коментира публично въпроса, посочва американската агенция.

След нападението в изявление на Съвета за национална сигурност към Белия дом се посочва, че САЩ "ще продължат да подкрепят усилията за прекратяване на тези ужасни нападения по "Синята линия" (линията между Израел и Ливан), което трябва да бъде основен приоритет. Нашата подкрепа за сигурността на Израел е желязна и непоколебима срещу всички подкрепяни от Иран терористични групи, включително ливанската Хизбула".

Най-малко 12 души са убити в събота (27 юли), предимно деца и тийнейджъри, а десетки други са ранени, когато ракета, изстреляна от Ливан, попада във футболно игрище в северния друзки град Маждал Шамс на Голанските възвишения. В отговор на атаката Израел атакува цели "дълбоко в Ливан и в южните райони на страната.