Хиляди поддръжници на хунтата, която превзе Нигер с преврат по-рано тази седмица, марширува по улиците на столицата Ниамей, развявайки руски знамена, скандирайки името на руския президент и осъждайки бившата колониална сила Франция, пише Associated Press.

Протестиращите са марширували през града до френското посолство, като е запалена вратата на посолството. "Черен дим се издигаше от целия град. Нигерската армия разпръсна тълпата от протестиращи", са заявили очевидци пред AP.

Руската наемническа група "Вагнер" вече действа в съседната страна Мали, а руският президент Владимир Путин би искал да разшири влиянието на страната си в региона. Все още обаче не е ясно дали новите лидери на хунтата ще се насочат към Москва или ще се придържат към западните партньори на Нигер.

На 30 юли на спешна среща в Абджуа, Нигерия, западноафриканският блок е заявил, че преустановява отношенията си с Нигер и разрешава използването на сила, ако президентът не бъде възстановен на поста до една седмица.

"В случай, че исканията на властите не бъдат изпълнени в рамките на една седмица, вземете всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред в Република Нигер. Такива мерки могат да включват използването на сила. За тази цел началниците на отбранителните щабове на ECOWAS трябва да се срещнат незабавно“, е заявил след срещата Омар Алиу Турай, президент на комисията на ECOWAS.

Президентът Мохамед Базум е демократично избран преди две години при първото мирно прехвърляне на властта в Нигер след обявяването на независимостта от Франция през 1960 г.

Бунтовниците заявиха, че са го свалили от власт, защото не е бил в състояние да защити нацията срещу нарастващото джихадистко насилие.

Но някои анализатори и нигерийци твърдят, че това е само претекст за превземане на властта, което е по-скоро свързано с вътрешни борби за власт, отколкото с осигуряването на сигурността на страната.

"Всички се питат: защо този преврат? Това е така, защото никой не го е очаквал. Не можехме да очакваме преврат в Нигер, защото няма социална, политическа ситуация или ситуация в областта на сигурността, която да оправдава това военните да вземат властта", е заявил пред AP професор Амад Хасан Буба news pic 2
©
кар, който преподава в университета в Ниамей.

Той е заявил, че Базум е искал да замени началника на президентската гвардия генерал Абдурахман Чиани, който в момента ръководи страната. Чиани, който се казва и Омар, е бил лоялен към предшественика на Базум и това е предизвикало проблемите, е подчертал Бубакар. AP не може да провери независимо неговата оценка.

Въпреки че положението със сигурността в Нигер е тежко, то не е толкова лошо, колкото в съседните Буркина Фасо или Мали, които също се борят с ислямски бунт, свързан с Ал-Кайда и групировката "Ислямска държава". Миналата година Нигер е била единствената от трите държави, в който се е наблюдавал спад на насилието, според данни на проекта "Данни за местоположението на въоръжените конфликти и събитията".

Нигер е смятан за последния надежден партньор на Запада в усилията за борба с джихадистите в африканския регион Сахел, където Русия и западните държави се борят за влияние. Франция има 1500 войници в страната, които провеждат съвместни операции с нигерийците. Съединените щати и други европейски държави помагат за обучението на войниците в страната.