Доналд Тръмп многократно е казвал, че може да разреши войната между Русия и Украйна за един ден, ако бъде избран отново за президент. Посланикът на Русия в ООН казва, че не може, пише Associated Press.

Помолен да отговори на твърдението на предполагаемия републикански кандидат, Василий Небензя заяви пред репортери, че "украинската криза не може да бъде разрешена за един ден“.

През май 2023 г. Тръмп каза: "Те умират, руснаци и украинци. Искам да спрат да умират. И ще направя това - ще го направя за 24 часа“. Той увери, че това ще стане, след като се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин. И продължава да повтаря това твърдение в предизборната си кампания.

По време на дебата миналата седмица с президента Джо Байдън Тръмп заяви: "Ако имахме истински президент, президент, който знае – който е уважаван от Путин... той никога нямаше да нахлуе в Украйна“.

Небензия заяви, че войната е можела да приключи през април 2022 г. в Истанбул, когато Русия и Украйна са били "много близо“ до споразумение. Москва нахлу в съседката си два месеца по-рано на 24 февруари 2022 г.

Руският посланик обвини западните поддръжници на Украйна, че са блокирали мирното споразумение от април 2022 г. и са подкрепили Киев да продължи да се бори с Русия.

Сега, казва той, Зеленски "тича наоколо с така наречения си мирен план, който, разбира се, не е мирен план, а шега“. Докато се срещаха в Швейцария миналия месец, близо 80 страни призоваха "териториалната цялост“ на Украйна да бъде основа за всяко мирно споразумение за прекратяване на войната. Но някои ключови развиващи се страни не се присъединиха и Русия не присъства на конференцията.

Небензя посочи предложението на Путин от 14 юни "незабавно“ да нареди прекратяване на огъня в Украйна и да започне преговори, ако Киев започне да изтегля войските от четирите региона, анексирани от Москва през 2022 г., и се откаже от плановете си за присъединяване към НАТО.

Небензия определи мирната формула на Зеленски като "нон-стартър“ и заяви, че тя трябва да бъде "реалистична“ и да вземе предвид случилото се от април. Колкото по-трудна става ситуацията за Украйна на място, предупреди той, толкова по-трудна ще става дипломацията за прекратяване на войната.

Зеленски, който обеща да не отстъпва нито сантиметър територия, отхвърли това, което той нарече ултиматум на Путин да предаде повече земя.

Кампанията на Тръмп не отговори веднага на имейл с искане за коментар относно забележките на Небензя.