Българската православна църква избра в неделя Даниил, 52-годишен митрополит, смятан за проруски настроен, за свой нов предстоятел в гласуване, което отразява разделенията в църквата и обществото като цяло, след като Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, пише Associated Press.

Както отбелязва агенцията, нарастващите разделения между проруски и антируски фракции в висшето духовенство започнаха, след като някои от тях се опитаха да стоплят отношенията си с Православната църква на Украйна (ПЦУ), която беше призната от константинополския патриарх Вартоломей в Константинопол през 2019 г. Руският и повечето други православни патриарси отказаха да приеме наименованието, което официализира раздялата с руската църква.

За разлика от покойния си предшественик, който в последните си молитви критикува агресията на Русия в Украйна, Даниил зае страната на Московската патриаршия в спора й с Вселенския патриарх за независимостта на украинската православна църква, посочва AP.

Даниил също критикува експулсирането миналата есен на руски и двама беларуски духовници, обвинени в шпионаж за Москва, и в молитвите си той обвини хората, които нарекоха Русия "агресор“.

52-годишният владика, роден като Атанас Николов, учи богословие в София и накрая отива да служи като монах в манастир. Той принадлежи към първото поколение млади българи, присъединили се към църквата след падането на комунизма.