Късно в сряда (9 октомвр) над 2000 турски граждани и някои чужденци, сред които и българи, са се качили на турски военен кораб, който доставя хуманитарна помощ, за да ги изведе от Бейрут, засегната от израелските въздушни удари срещу "Хизбула", съобщава Associated Press.

Зехра Сибин, етническа арабка от югоизточния турски град Мардин, която живее в Бейрут със съпруга си ливанец, слиза от автобуса, натоварен с другите евакуирани, с двете си деца на ръце и с багаж в ръка.

"Това е неописуемо. Бомбардираха улицата под къщата ни. От този момент нататък за мен всичко свърши, казах, че не искам повече да оставам в Бейрут", споделя 46-годишната Сибин.

Тя е коментирала ситуацията в Ливан, преди да се нареди на опашката за качване на десантния кораб TCG Bayraktar, който заедно с кораба TCG Sancaktar, които извежда евакуираните.

Те са част от конвой от шест кораба, които са отплавали от южното турско пристанище Мерсин рано в сряда, транспортирали са 300 тона хуманитарни доставки, включително храна, хигиенни комплекти, кухненски прибори, палатки, легла и одеяла.

Освен турските граждани, сред подалите молби за евакуация на корабите са и хора от България, Румъния и Казахстан. Длъжностните лица не са предоставили  броят на евакуираните, допълва АР.