Днес е в ход операцията за евакуирането на някои служители от Генералното консулство на Гърция в Мариупол, както и на гръцки граждани от района, съобщиха дипломатически източници.

Конвоят включва 21 коли, превозващи 82-ма души, и е ръководен от посланик Фрагискос Костеленос, съобщи специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

По данни на същите източници за колоната от автомобили е трудно през цялото време да се движи в пълен състав. Освен служителите на консулството сред евакуираните са всички журналисти, приети в консулството, както и гръцки граждани, решили да напуснат заради ситуацията, свързана със сигурността в Мариупол, както и заради това, че руската страна обяви, че хуманитарен коридор за цивилни, напускащи Мариупол в западна посока, ще бъде открит в сряда.

Планът предвижда конвоят да стигне до град Запорожие и след това в зависимост от условията, да продължи към молдовската граница, където хората ще бъдат посрещнати от екип от гръцкото посолство в Букурещ, ръководен от посланик София Грамата. Екипът ще предостави на евакуираните всякаква необходима помощ.

Генералният консул на Гърция в Мариупол Манолис Андрулакис ще остане в консулството, което ще продължи да работи.

Редакция и превод: БТА