Крайният срок, в който гражданите на южната ни съседка могат да попълнят декларацията си от преброяването по електронен път, се удължава до 13 декември. Това съобщи гръцкият статистически орган (ELSTAT), предава държавната информационна агенция ANA-MPA.

Поради ситуацията с COVID-19 гражданите имат възможност да завършат преброяването онлайн. Първоначалният срок беше 26 ноември, припомня медията.

В изявление ELSTAT казва, че има "високо участие на гражданите в процеса на електронно самопреброяване. За да се осигури необходимото време на закъснелите с получаването на уникален инвентарен код, но и на други, които желаят да бъдат преброени по електронен път, общият срок за електронно самоизброяване се удължава до понеделник, 13 декември 2021 г.“

ELSTAT подчерта, че участието в преброяването е задължително и събраните данни са поверителни, не се предават или разкриват на нито един публичен или частен орган и се използват само за изготвяне на обобщена статистика.

Отразявайки нагласата на антиваксърите и отричащите коронавируса, активисти, макар и малко на брой, стартираха онлайн кампания, за да спрат властите да проведат първото преброяване на населението в Гърция от десетилетие насам, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова