Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас обяви в петък нови мерки в размер на 395 милиона евро за подкрепа на домакинствата и бизнеса през януари заради международната енергийна криза, предава гръцката национална информационна агенция ANA-MPA .

Министърът разви по-ранните изявления на премиера Кириакос Мицотакис, като обясни, че мерките ще се отнасят за електроенергията и природния газ и ще бъдат финансирани от Фонда за енергиен преход.

Той обяви субсидии за битови сметки за ток, като каза, че основните жилища ще бъдат субсидирани независимо от дохода, размера и доставчика. Мярката ще се отнася за 4,2 милиона абонати на електроенергия и ще бъде разпределена така, че да даде стимули за пестене на енергия, като прогнозната средна месечна субсидия за средно домакинство възлиза на 42 евро, като помощта за домакинства, отговарящи на условията за социалната жилищна тарифа, се оценява на 54 евро

Ще има и субсидии за небитови потребители на електроенергия (селскостопански, търговски, промишлени, цехови и други), като хоризонтална субсидия е в размер на 50% от увеличения разход за цялото месечно потребление.

За природния газ държавната субсидия за домакинствата ще възлиза на 20 евро за топлинен мегаватчас за цялата месечна сметка и ще облагодетелства 540 000 потребители, независимо от дохода, размера на жилището или доставчика. Допълнителна отстъпка от 20 евро за топлинен мегаватчас ще бъде предоставена от DEPA Commercial, докато други доставчици ще бъдат помолени да предложат еквивалентна поддръжка.

Държавната субсидия ще бъде разширена за всички търговски потребители и промишлеността за нежилищни потребители на природен газ в размер на 30 евро на мегаватчас.

Скрекас добави, че ситуацията и размерът на субсидиите ще бъдат преоценени през февруари.

Превод и редакция: Юлиян Марков