Вълна от щама "Омикрон“ може да бъде скрита във вълната на щама "Делта“, която вече залива Гърция, каза експертът епидемиолог, професор Сотирис Циодрас ,на събитие, организирано от Медицинския факултет на Атинския университет, цитиран от гръцката държавна осведомителна агенция ANA-MPA.

"Ситуацията в Европа ни тревожи. Това може да доведе до голяма пандемия "Омикрон“ в Европа и затова трябва да останем бдителни и нащрек и да предложим допълнителни мерки, ако е необходимо“, каза той.

Той също така посъветва хората много стриктно да спазват съществуващите мерки по време на празничните дни.

Ръководителят на Националната организация за обществено здраве (EODY) Теоклис Заутис каза, че EODY е увеличила проследяването на случаите и може да увеличи тестовете, като същевременно отбеляза, че Гърция все още не отчита скок на случаите на "Омикрон“.

Всички експерти подчертават ползите от ваксинацията по отношение на сериозни заболявания, включително за деца и тийнейджъри, сред които всички смъртни случаи и хоспитализации в интензивното отделение включват неваксинирани случаи.

Циодрас също спомена повторното заразяване, причинено от "Омикрон“, като каза, че цифрите показват, че това се е повишило от 1 процент за другите щамове до 8 процента за "Омикрон“.

Превод и редакция: Юлиян Марков