Министерството на финансите на съставеното от талибаните правителство на Афганистан изготви проект за държавен бюджет, който за първи път от 20 години насам ще бъде финансиран без международна помощ, предава AFP, като се позовава на говорител на управляващите в Кабул.

Афганистан е в дълбока икономическа криза, която може да се превърне в хуманитарна, като Световната продоволствена програма (WFP) предупреждава за предстояща "лавина от глад“.

Ахмад Вали Хакмаил, говорител на финансовото министерство, не уточни размера на проектобюджета, който ще бъде валиден до декември 2022 г., но каза пред агенцията, че той трябва да бъде одобрен от афганистанското правителство, преди да бъде публикуван.

"Опитваме се да го финансираме с нашите вътрешни приходи и вярваме, че ще успеем“, каза той в интервю за обществената телевизия RTA, откъси от което бяха разпространени в "Туитър“.

Международната помощ за Афганистан беше прекратена, след като талибаните се върнаха на власт през август, като западните страни също замразиха милиарди долари, държани от афганистанската държава в чужбина.

Бюджетът за 2021 г., изготвен от предишния режим под егидата на Международния валутен фонд (МВФ), се състоеше почти по равно от 219 милиарда афгани (националната валута, равняваща се на 1,75 милиарда евро),международна помощ и 217 милиарда афгани от данъци и такси.

Тогава обменният курс беше около 90 афгани за едно евро, но местната валута продължава да поевтинява след завръщането на талибаните на власт. В петък курсът е 120 афгани за едно евро.

Хакмал също така призна, че афганистанската държава дължи на служителите няколкомесечни заплати, но увери, че "ще бъдат положени всички усилия“ за изплащане на просрочените задължения преди края на годината.

Превод и редакция: Тереза Герова