Сенатът на САЩ потвърди назначаването на Никълъс Бърнс за американски посланик в Китай, предава AFP, като припомня, че повече от година Вашингтон нямаше ръководител на своята дипломатическа мисия в Пекин.

Американският президент Джо Байдън назначи Бърнс през август, но едва тази седмица в Сената бе събрано мнозинство, което да утвърди опитния дипломат на поста, след като републиканецът Марко Рубио се оттегли от опозицията си срещу ключовото назначение.

Бивш посланик в Гърция и НАТО, номер три в Държавния департамент по време на мандата на на Джордж Буш-младши, Никълъс Бърнс - по време на изслушването си пред Сената през октомври, описа Китай като "агресор“ в региона и обеща "разгорещена конфронтация “ с Пекин, като добави обаче, че се надява да може да си сътрудничи с Поднебесната империя по теми като изменението на климата.

Назначаването му беше блокирано от август от Марко Рубио, който го обвини, че не е достатъчно твърд с китайците. Сенаторът най-накрая остави гласуването да се развие - все още се произнесе против потвърждението - след като Сенатът прие единодушно в четвъртък закон, забраняващ вноса в САЩ на широка гама от продукти, произведени в Синдзян-уйгурския регион. Демократите, както и някои републиканци, твърдят, че след повече от година без посланик, САЩ се нуждаят от висш представител в Пекин, за да приложат на практика този нов закон.

Дипломат от кариерата, Никълъс Бърнс бе съветник на държавния секретар Джон Кери между 2014 г. и 2017 г., преподава в "Харвард“ и силно критикува външната политика на Доналд Тръмп. Неговият предшественик в Пекин Тери Бранстад подаде оставка през септември 2020 г., в разгара на президентската кампания в САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова