Френският президент Еманюел Макрон планира да проведе телефонни разговори в четвъртък, 3 февруари, с руския президент Владимир Путин, украинския президент Владимир Зеленски, полския президент Анджей Дуда и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, за да деескалация на ситуацията около Украйна, предава AFP , позовавайки се на Елисейския дворец.

В информацията се отбелязва, че "разговорът с Владимир Путин ще се проведе в 18:00 часа (19 часа българско време)". Целта на разговорите е намиране на дипломатически решения за преодоляване на кризата на украинската граница, посочва агенцията.

Кремъл все още не е обявил планове за подобен разговор.

След това Макрон, според AFP, ще разговаря със Зеленски. От съобщението също така става ясно, че преди да говори с руския лидер, Макрон ще проведе телефонни обаждания с Шарл Мишел и Анджей Дуда.

Междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че в момента се уговарят детайлите на предстояща визита на германския канцлер Олаф Шолц в Москва, докато засега няма яснота за евентуално пътуване на Владимир Путин до Турция за среща с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Превод и редакция: Юлиян Марков