Прокуратурата на Антверпен (Белгия) обяви началото на разследване на мащабна кибератака срещу пристанищна инфраструктура, по-специално в пристанището на Антверпен. Това съобщи в четвъртък AFP, позовавайки се на представител на прокуратурата.

Агенцията също така съобщи, позовавайки се на представител на застрахователна компания в Ротердам (Холандия), че освен пристанището в Антверпен, както и редица пристанища в страните от ЕС са били изправени пред мащабна кибератака, която засегна по-специално петролни терминали, като по този начин блокира част от енергийните доставки за Европа.

Белгийското списание Tijd съобщи в сряда, позовавайки се на свои източници, че базираната в Гент компания Sea-Invest, която е един от най-големите в света оператори на пристанищни терминали, включително в пристанището на Антверпен, е била подложена на масивна кибератака, която е деактивирала значителна част от компютърния капацитет на компанията, ефективно блокирайки работата на нейните инфраструктурни съоръжения. Според Tijd кибератаката е започнала на 28 януари. От компанията не коментират тази информация.

Превод и редакция: Юлиян Марков