Без съмнение изборите в САЩ ще окажат решаващо влияние върху по-нататъшното развитие на войната в Украйна. По-нататъшната подкрепа за Киев зависи от това кой ще стане новият президент на САЩ, както и перспективите за евентуално прекратяване на огъня, което е важно за Украйна, пише ABC News.

Сега украинските войници на фронтовата линия, под непрекъснат обстрел, знаят, че съдбата им зависи от резултатите от изборите на 5 ноември. Войната в Украйна е една от ключовите теми на предизборната кампания: републиканецът Доналд Тръмп и демократът Камала Харис имат коренно различни подходи за подкрепа на Украйна.

След важни международни срещи украинските лидери насърчават "план за победа“, надявайки се, че новата администрация на САЩ ще вземе решение за влизането на Украйна в НАТО. "Ние вярваме, че независимо от името на бъдещия президент на САЩ, Съединените щати няма да се откажат от глобалното лидерство“, заяви съветникът Офиса на президента на Украйна Михайло Подоляк

Харис вероятно ще продължи политиката на Байдън, като същевременно ограничи способността на Украйна да нанася удари в Русия, причинявайки известно разочарование в Киев. Тръмп от своя страна остро критикува помощта за Украйна и обещава да промени подхода. Това "увеличава вероятността Съединените щати да прекратят повечето, ако не и цялата военна помощ за Украйна", което може да даде предимство на Русия, заяви Малкълм Чалмърс.

Киев е зависим от американската подкрепа, като е получил повече от 59,5 милиарда долара от началото на войната. Закъсненията от страна на Конгреса обаче многократно ограничават военния капацитет на Украйна.

"Ако обемът на обещаната, но непредоставена помощ беше изпълнен, можехме да преговаряме с Русия от по-силна позиция“, казва генерал-лейтенант Игор Романенко.

Романенко също изрази загриженост, че прекратяването или намаляването на военната помощ от Съединените щати може да доведе до допълнителна загуба на украински територии. Според него при такива обстоятелства руските сили могат да продължат да завземат украинска земя, макар и с ограничени ресурси:

"Ако помощта бъде спряна, ситуацията ще се усложни. В този случай завземането на украинска земя ще продължи, но не знаем колко бързо, защото техният настъпателен потенциал не е неограничен“.

От своя страна Зеленски представи своята визия за прекратяване на войната и на Тръмп, и на Харис. Той подчерта необходимостта от подкрепа на НАТО, защото Украйна без ядрено възпиране се нуждае от съюзници. "Казах: "Ние нямаме ядрени оръжия и няма да сме в НАТО по време на войната. Ето защо имам нужда от този пакет. И не можете да бъдете против“, обясни Зеленски.