Администрацията на американския президент Джо Байдън вероятно ще изпрати на Украйна армейски тактически ракетни системи с голям обсег или ATACMS, за да помогне в борбата ѝ за отблъскване на руската инвазия на нейна територия, съобщава ABC News, като се позовава на свои източници. Предаването на ракетните системи е подпомогнато и от факта, че САЩ са установили наличието на  повече ATACMS в инвентара си, отколкото първоначално е било оценено.

"Те са на път“, е заявил служител, който е имал достъп до плановете. Длъжностното лице е отбелязало, че както винаги, тези планове подлежат на промяна, докато не бъдат официално обявени.

Втори служител е заявил, че ракетите са "на масата" и вероятно ще бъдат включени в предстоящ пакет от военна помощ, като е добавил, че окончателно решение не е взето. Според служителя може да минат месеци, преди Украйна да получи ракетите.

С обсег на действие до 300 километра, в зависимост от модификацията, разполагането на ATACMS може да позволи на Украйна да достигне цели на почти четири пъти по-голямо разстояние.

През юли 2022 г. съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че САЩ са "готови да поемат риск", но намекна, че изпращането на ATACMS може да доведе до пряк конфликт с Русия.

"Има определени способности, които президентът заяви, че не е готов да предостави. Една от тях са ракетите с голям обсег, АТАСМС, които имат обсег от 300 км, защото той наистина вярва, че макар ключовата цел на Съединените щати да е да направят необходимото, за да подкрепят и защитят Украйна, другата ключова цел е да се гарантира, че няма да се окажем в обстоятелство, при което да тръгнем по пътя към трета световна война", е заявил той на форума за сигурност в Аспен.

Една година по-късно на същото събитие Съливан не беше толкова категоричен.

"Дали в крайна сметка ще предоставим ATACMS или не, ще бъде решение на президента. Той е разговарял с президента Зеленски по този въпрос. Те продължават да водят този разговор", коментира той през юли тази година.

Тъй като украинските сили се борят да пробият силно защитените руски линии повече от очакваното в продължаващата контраофанзива, политическият натиск във Вашингтон за изпращане на военна помощ се увеличи, заедно с желанието да се види по-голям напредък на бойното поле, пише американската медия.

Едно изненадващо откритие също може да улесни избора на администрацията да изпрати оръжията: САЩ са установили, че разполагат с повече ATACMS в инвентара си, отколкото първоначално е било оценено, са заявили двамата служители пред ABC News.

Все още не е ясна годността за употреба на новооткрития запас, нито какви конкретни модификации ракети съдържа той. ATACMS се предлагат в няколко модификации - от ракети с големи високоексплозивни бойни глави до такива с противопехотни касетъчни боеприпаси, които изхвърлят стотици бомби върху цели.

Освен че украинските екипажи ще имат много по-голяма дистанция при нанасяне на удари по руски позиции, което ще затрудни руснаците да отвърнат на огъня, ATACMS може също така да помогне на Украйна по-лесно да достигне цели в Крим.

"Мисля, че конкретни цели в Крим биха били командването и контролът, логистичните центрове, особено съоръженията за боеприпаси и въздушните бази", е коментирал Мик Мълрой, сътрудник на ABC News, който е работил като офицер в ЦРУ и заместник-помощник-министър на отбраната на САЩ.