Японски алпинист на преклонната 90-годишна възраст успя да изкачи планината Фуджи с инвалидна количка, съобщава информационната агенция Kyodo.

Юичиро Миура е достигнал върха на планината на 31 август заедно с група приятели и членове на семейството си. Необходими са му били три дни, за да се изкачи на височина от 3776 метра, пояснява медията.

Миура се е качил на върха около 7:20 часа сутринта местно време. Метеорологичните условия са били "доста добри“ – времето било ясно, макар да духал студен вятър. Алпинистът е изразил своята благодарност към всички, които са подкрепили начинанието му. Фуджи е най-високата точка на Японските острови, припомня Kyodo.

През юни 2020 година Миура, тогава на 87 години, е бил хоспитализиран поради спонтанен гръбначен епидурален хематом - нервите на врата му са били притиснати и в резултат причиняват парализа на ръцете и краката му. Той прекарва около осем месеца в болница. През 2013 година става най-възрастният човек в света, покорил най-високия връх на планетата Еверест на 80-годишна възраст.

"Благодаря на всички, успях да изпълня желанието си да стигна до върха. Прекрасно е“, увери 90-годишният алпинист.