Въпреки международните санкции Пхенян активно използва западни компоненти в производството на балистични ракети Hwasong, съобщава германският вестник BILD, като се позовава на данни от британската изследователска група Conflict Armament Research (CAR).

По-рано Службата за сигурност на Украйна (СБУ) на Украйна представи доказателства за използването от Русия на балистични ракети Hwasong-11, доставени й от Северна Корея. Документирано е използването на 20 бойни глави от Пхенян, в резултат на които са загинали 24 украински цивилни, а над 100 други са били ранени.

BILD уточнява, че сред отломките на снарядите са открити общо 290 западни части, предимно компютърни чипове. 75% от тях са произведени в САЩ, 11,9% - в Германия. CAR отказва да посочи конкретни производители, тъй като не те са виновни за сенчестия износ, а страните посредници. "Не искаме публично да назоваваме имената на тези компании“, заяви Деймиън Сплитърс, ръководител на CAR в Украйна, пред BILD. "Искаме да проведем проследяване, за да определим как точно са били отклонени тези продукти“.