От 72-ра отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили съобщават, че евакуацията на ранените военнослужещи от Угледар е била затруднена, но изтеглянето от града е позволило минимизиране на загубите.

Това заяви пресаташето на 72-ра механизирана пехотна бригада "Черни запорожци“ Арсений Прилипка пред Радио "Свобода“.

"Ранените бяха евакуирани, а условията бяха много трудни, защото противникът натискаше от фланговете и това много усложняваше логистиката, преди всичко да изведем нашите военни от Угледар, от позициите, които бяха отдясно и отляво. Но ранените бяха изведени. Разбира се, това е война. Не може без загуби. Но поради факта, че се оттеглихме на друга линия и я заехме, ние ги сведехме до минимум. Защото удържането на града по-нататък щеше да бъде критично за нашите части и щяхме да понесем повече загуби“, заяви той.

На въпрос как е взето решението за изтегляне от Угледар, пресаташето казва, че всичко става по заповед, но и в зависимост от обстоятелствата. Той коментира и критиките за своевременността на дадените заповеди и взетите решения за напускане на града:

 "Ние сме в армията, а в армията всичко се прави по заповед, по команда. Според йерархията. А от висшето командване вече знаят обстановката и действат. А там вече командирът на бригадата взема решение. И там зависи от обстановката на бойното поле коя част тръгва, по какъв начин, по какви маршрути“, заяви Прилипка. "Всичко се определя. Ясно е, че врагът няма да чака, докато намерим оптимални пътища за бягство. Той непрекъснато нанася удари, контролира, усложнява логистиката, така че решението се взема вече на бойното поле, грубо казано... Много е лесно да се коментира и обвинява командването, че е взело определени решения, без да си в командния пункт и без да разполагаш с информацията, която има кмандирът на бригадата“.