Лидерите на седем държави от Европейския съюз призоваха Венецуела в събота да публикува протоколите си от гласуването, за да покаже "пълната прозрачност и почтеност на изборния процес", пише Barron's.

В изявлението на Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия и Испания се изразява "силна загриженост" за ситуацията в страната след оспорваните президентски избори.

Президентът Николас Мадуро обяви победа на вота от миналия уикенд, но опозицията оспори официалния резултат, твърдейки, че е спечелил Едмундо Гонсалес Урутия.

"Призоваваме венецуелските власти незабавно да публикуват всички протоколи от гласуването", се посочва в изявлението на лидерите на седемте държави.

Тази стъпка е необходима, за да се "признае волята на венецуелския народ", се допълва в него.

"Правата на всички венецуелци, особено на политическите лидери, трябва да бъдат зачитани по време на този процес.

"Остро осъждаме всеки арест или заплаха срещу тях", се посочва още в изявлението и се заявява, че властите трябва да зачитат "правото на народа да протестира и да се събира мирно".

Изявлението идва в момент, когато хиляди венецуелци се събраха в цялата страна, за да оспорят твърдението на Мадуро, че е спечелил изборите.

Съобщава се, че единадесет души са загинали, а повече от 1000 са задържани при протестите, които избухнаха, след като в петък лоялният на президента изборен орган CNE на страната утвърди победата на Мадуро.

Този резултат вече е отхвърлен от държави, сред които Съединените щати и латиноамериканските им съседи Аржентина, Коста Рика, Панама, Еквадор и Уругвай.