Международен екип от астрономи наскоро потвърди откриването на екзопланета от типа "супер-Нептун“ в орбита около звезда, която много прилича на Слънцето.

Наскоро идентифицираната екзопланета, известна като TOI-5005 b, е около шест пъти по-голяма и повече от 30 пъти по-тежка от Земята, пише Interesting Engineering.

685 светлинни години от нас

Спътникът на НАСА за изследване на транзитни екзопланети (TESS) в момента изследва около 200 000 от най-близките и ярки звезди на Слънцето, за да идентифицира екзопланети, които преминават пред тях.

До момента астрономите са идентифицирали повече от 7200 кандидат-екзопланети, известни като TESS Objects of Interest (TOIs), като 557 от тях са потвърдени.

Неотдавнашно откритие на екип от астрономи, ръководен от Амадео Кастро-Гонсалес от Центъра по астробиология в Мадрид, Испания, потвърди съществуването на друга екзопланета, първоначално открита от мисията TESS.

На светлинната крива на TOI-5005, умерено ярка звезда от слънчев тип със спектрален тип G2V, е идентифициран транзитен сигнал. Тази звезда се намира на около 685 светлинни години от Земята.

Планетарният характер на сигнала е потвърден чрез допълнителни наблюдения, проведени с наземни съоръжения.

"В това изследване използвахме данни от TESS, HARPS, PEST и TRAPPIST-South, за да потвърдим планетарния статус на TOI-5005 b и да анализираме нейните орбитални и физически характеристики", заявяват изследователите в своята публикация.

6 пъти по-голям, 30 пъти по-тежък

Наскоро откритата планета има радиус 6,25 пъти по-голям от този на Земята и маса 32,7 пъти по-голяма от земната, което ѝ придава плътност от 0,74 г/см3.

Планетата обикаля около своя космически обект на всеки 6,31 дни, като поддържа разстояние от около 0,066 астрономически единици (AU). Учените са изчислили, че равновесната температура на планетата е 1040 Келвина.

Астрономите са определили, че масовата част на ядрото на TOI-5005 b е приблизително 0,74.

За разлика от това, масовата фракция на металите в обвивката ѝ се оценява на около 0,08 въз основа на тяхното изследване на вътрешната структура на планетата.

Масовата фракция на металите на екзопланетата е определена на 0,76, което е малко по-ниско от това на Уран и Нептун.

Според откритията се смята, че планетата b е създадена чрез акреция на ядрото.

Въз основа на наличните данни изследователите са категоризирали планета b като супер-Нептун, разположена в близост до хребета "нептунова савана".

"Нептуновата пустиня" и "нептуновата савана" са термини, използвани за описване на явление, при което има недостиг на екзопланети, подобни на Нептун, в близки орбити, с по-висока честота на поява на по-големи разстояния.

Учените отбелязаха, че нова планета, обозначена като TOI-5005 b, е открита сред сравнително необичайна група Нептуни с ниска плътност в нептуновата савана.