През последното денонощие в Гърция са избухнали 53 нови горски пожара, повечето от които са "овладени незабавно, в началните им етапи“, се казва в ежедневния бюлетин на противопожарната служба на южната ни съседка, цитиран от електронното издание на атинския вестник Kathimerini.

"Мощни сухопътни и въздушни сили … действат на огнените фронтове, най-важните от които се развиват в Родос и Корфу“, се казва в съобщението.

По отношение на пожара на Родос, пламъците, избухнали главно в югоизточната част на острова, доведоха до евакуация в селищата Вати, Плимири, Лачания и Генади.

В Корфу пламъците бушуват в по-широката североизточна зона на острова, където пожари застрашават селищата Луцес, Имеролия, Сики, както и Апраос, което също наложи тяхната евакуация.

Условията край селата Сики и Имеролия се определят като изключително тежки, а в село Луцес огненият фронт вече е навлязъл в дворовете на къщи и е унищожил дърводелска работилница.

Цистерни и селскостопански превозни средства от съседните райони се събраха, за да доставят вода в засегнатите райони, докато линейки и лекари са на крак, за да окажат помощ на нуждаещите се, тъй като въздухът е гъст от дим.

По-рано туристите, които са били в засегнатите райони около Луцес, са били евакуирани в местното кметство в Ахарави. На жителите на Каламаки, Асраос, Сики и Имеролия беше казано да се евакуират в Касиопи.

Пожари горят в южната част на остров Евбея.