Пожарникарите в Гърция се бориха с 52 нови пожара през последните 24 часа, с което общият брой на активните огнени фронтове в страната достигна 79, съобщи противопожарната служба, цитирана от Кathimerini.

Нови пожари са регистрирани в Лакония и Родос, докато имаш разпръснати пожар в Западна Атика, които изискват вниманието на наземните и въздушните сили.

Говорителят на противопожарната служба Василиос Ватракоянис е заявил, че ситуацията през предсточщите дни ще бъде още по-трудна поради особено високите температури.

Гражданска защита вече е предупредила за много висок риск от горски пожари в Атика, Централна Гърция, Пелопонес, Западна Гърция, Тесалия, Родос, Самос и Икария.

По отношение на пожара в Дервенохория, който се разпространи в западна Атика, Ватракоянис е съобщил за множество възобновявания и разпръснати активни пожари, но е допълнил, че те са овладени. Общо 300 пожарникари и 120 дброволци са се борили с този пожар, подкрепяни от седем самолета и четири хеликоптера.

Пожарите на Родос, разположени в централните планински райони, се гасят от 125 пожарникари и 35 превозни средства, четири самолета и три хеликоптера, помагащи от въздуха.

В Лакония различни пожари създадоха нови фронтове, като пожарите се гасят от 75 пожарникари с 25 превозни средства, както и 5 самолета и 2 хеликоптера