50 от заложниците, които бойците на палестинската групировка ХАМАС отвлякова в атаката от 7 октомври срещу Израел, са загинали в резултат на ударите, нанесени от еврейската държава по територията на Ивицата Газа. Това обяви пред руския вестник "Коммерсант“ Абу Хамид, един от представителите на делегацията на ХАМАС, която е на посещение в Москва.

ХАМАС не може да освободи заложниците, докато не бъде договорено прекратяване на огъня, подчерта Хамид. По думите му групировката е имала намерението си да освободи "цивилни затворници“ още в първите дни на войната, но има нужда от време, за да намери всички, които са се озовали в Ивицата Газа на 7 октомври.

"Стотици граждани и десетки бойци от различни палестински фракции навлязоха в териториите, окупирани през 1948 г., и след падането на израелската дивизия в Газа, те заловиха десетки хора, повечето от които цивилни, и ние се нуждаем от време, за да ги намерим и след това да ги освободим“, обясни Хамид, като допълни, че за изпълнение на тази задача е необходима спокойна среда. "Израелските бомбардировки са убили 50 затворници досега“, обяви той.

Хамид заяви още, че по време на посещението си в Москва делегацията на ХАМАС е представила "на руски приятели картина на причините за атаката на 7 октомври“. "Руската федерация е приятелска страна на палестинския народ и поддържа отношения с всички негови представители. Винаги сме готови да се консултираме с нея по различни въпроси“, подчерта той.

Израел остро разкритикува поканата за посещение на делегация на ХАМАС в Москва и призова Русия да изгони делегацията, припомня германският вестник Die Zeit.