41 мигранти са загинали при корабокрушение край италианския остров Лампедуза, предава ВВС, като се позовава на разкази на оцелели пред местни медии. 

Пред спасителите група от четирима души, оцелели след бедствието, са пояснили, че са се качили на лодка от град Сфакс в Тунис, но тя е потънала на път за Италия. Четиримата са родом от Кот д'Ивоар и Гвинея. 13-годишно момче, двама мъже и една жена са уверили, че са били на плавателен съд, превозващ 45 души, включително три деца.

Дългата около седем метра лодка е напуснала тунизийското крайбрежие миналата седмица и е потънала за часове, след като е била ударена от голяма вълна. Смята се, че само 15 души са носили спасителни жилетки, но това очевидно не е успяло да спаси живота им.

Оцелелите добавят, че са били спасени от преминаващ товарен кораб и след това са били прехвърлени на плавателен съд на италианската брегова охрана.

Местните власти съобщиха за две две корабокрушения в района в неделя, но не е ясно дали  корабът на точно тези мигранти е един от тях.

От началото на годината повече от 1800 души са загубили живота си при опит да достигнат Европа от Северна Африка по море, припомня ВВС.