Един от най-забележителните машини, които Украйна получи от западни партньори, е 40-годишният Bradley. Тази БМП се оказа много подходяща за бойни условия в Украйна и  благодарение на защитата си от дронове, мини и противотанкови оръдия, се превърна в любимо превозно средство за войниците от Въоръжените сили на страната (ВСУ), отбелязват в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal.

След началото на войната през февруари 2022 година САЩ изпратиха повече от 300 единици Bradley на Украйна. Въпреки възрастта и състоянието си - някои превозни средства трябваше да бъдат преоборудвани - те се представиха добре, спасявайки живота на украинските военни.

Bradley тежи почти 28 тона, изисква екипаж от трима души, но може да поеме и шестима войници, въоръжен е с 25-милиметрово оръдие и често противотанкова ракетна установка. Маневреността на Bradley и някои други бойни превозни средства на пехотата е ценна по време на война, където превозните средства могат да бъдат идентифицирани и унищожени за няколко минути благодарение на дроновете. Превозни средства като Bradley са полезни както в нападателни, така и в отбранителни операции.

Много Bradley в Украйна бяха повредени или унищожени. Например, около 65% от флота им в Украйна е бил извън експлоатация през май, според доклад на правителството в Киев. Много от тях бяха ремонтирани и върнати на фронтовата линия. Украинските механици често предпочитат по-стари автомобили пред по-сложни съвременни, защото по онова време те са били по-лесни за ремонт на фона на недостига на оборудване.

Пентагонът се опитва да намери заместител на Bradley, който да е по-лек, да има повече огнева мощ и да е по-добре защитен от бронетранспортьорите, дадени на Украйна.

Експертите отбелязват, че голямата разлика между новите машини ще бъде т.нар. архитектура на отворени системи, в която всичко е изградено на модулен принцип, така че софтуерът и хардуерът, от оръдия до двигатели, лесно да се сменят и надграждат. В момента са необходими три до пет години за обновяване и модернизиране на Bradley, а американската армия иска тази времева рамка да бъде малко над една година.

В САЩ продължава екплоатацията на Bradley, но машината ще бъде модернизирана. По-специално, БМП ще бъде оборудвана с произведена в Израел отбранителна система Iron Fist, която изстрелва малки взривни устройства, когато бъде открита въздушна заплаха. А междувременно украинските Bradley вече са оборудвани със системи за радиоелектронна борба.