Десетки хиляди испанци са протестирали в Мадрид срещу евентуалните планове на изпълняващия длъжността министър-председател Педро Санчес да амнистира каталунските сепаратисти, за да запази поста си след изборите, предаде Reuters.

Развявайки испански знамена, поддръжници на опозиционната консервативна Народна партия (НП) са пристигнали от цяла Испания, за да присъстват на митинга в Мадрид. Властите оценяват броя на тълпата на 40 000 души.

Санчес, който зае второ място на изборите през юли, може да остане на поста си, ако спечели подкрепата на бившия каталунски лидер в изгнание Карлес Пучдемон, чиято партия JxCat (Заедно за Каталуния) има седем места в парламента.

Пуигдемон, който е издирван в Испания заради опита за отделяне на региона, поиска прекратяване на съдебните дела срещу сепаратистите като условие за подкрепата му.

Алберто Нуньес Фейхоо, лидер на Народната партия (НП), която спечели най-много гласове на изборите на 23 юли, заяви, че никога няма да отстъпи пред исканията за амнистия на организаторите на референдума за независимост в Каталуния през 2017 г., който е проведен въпреки решението на съда, че е незаконен.

Оттеглянето на наказателните дела срещу сепаратистите би било равносилно на амнистия на "заговорниците за преврат", заяви той пред поддръжниците си на митинга в Мадрид.