"3-та отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ провежда стабилизиращи операции по окупираните граници след успешна контраатака в района на Харков". Това е коментирал говорителят на бригадата Александър Бородин пред телевизионния канал United News в петък, 30 август.

Според Бородин, бойците на 3-та отделна десантно-щурмова бригада са успели да превземат района на отбрана на руския батальон, който е техният "логистичен маршрут и десен фланг" в района на Макеевка.

"Районът на отбраната на батальона всъщност беше логистичен маршрут и десен фланг, който прикриваше щурмовите групи, които настъпваха и които имаха за цел да извършат щурмови действия и да овладеят Макеевка", е посочил Бородин.

Той е посочил също, че от 16 август руската армия е получила подкрепления - около 400 души. По думите му руснаците "веднага са започнали щурмови операции в някои райони, където войниците от 3-та отделна десантно-щурмова бригада (ВСУ) продължават да държат позициите".

"Освен тези 400 души, врагът получи и допълнителен резерв от професионални военни, които са добре обучени. Това се съпровожда от факта, че щурмовите групи са се увеличили. Когато врагът имаше проблеми с личния състав, щурмовите групи всъщност бяха от трима или четирима души... Сега щурмовите групи са от шест, осем, десет и дори до 12 души. А щурмът продължава вече пет дни, като започва от сутринта и продължава до вечерта", е добавил говорителят.

На 22 август 3-та отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ е отчела успехи на Харковското направление. В частност военните са предприели контраатаки и са "установили контрол над зоната за отбрана на руските сили, опорни пунктове на руските взводове и роти и са напреднали с почти 2 кв. км навътре във фронтовата линия".

3-та десантно-щурмова бригада е приемана за една от елитните в редиците на ВСУ, тя е съставена от бивши членове на "Азов".