27 души са арестувани при акция на Европейската полицейска служба (Европол), насочена срещу престъпна група, фалшифицирала сроковете на годност на хранителни продукти и напитки и въвеждала ги повторно във веригата на доставки, се казва в прессъобщение, публикувано на официалната интернет страница на службата.

От Европол уточняват, че разследването е протекло на два етапа и на територията на няколко държави-членки на Общността. Уточнява се, че престъпната практика е нова, но тя "застрашава здравето и безопасността на европейските потребители“.

"Използвайки уязвимостите във веригата за доставки, първоначално предизвикани от пандемията COVID-19, заподозрените започнаха да придобиват огромни количества храни и напитки с изтекъл срок на годност. След това те химически са изтривали срока на годност, отпечатан върху отделните артикули, и са печатали нов. В други случаи е бил подправен и поставен изцяло нов етикет, създавайки впечатлението, че пакетираната храна или напитка е все още свежа и безопасна за консумация. Преетикетираните храни и напитки може да са не само неприятни, но дори опасни за консумация от човека и могат да представляват сериозен риск за общественото здраве“, предупреждават от Европол.

Последвалите разследвания, проведени от държавите-членки и координирани от Европол, са довели до две целеви операции.

На 23 май тази година литовската полиция и правоприлагащите органи от други държави членки, координирани от Европол и Евроюст, са разбили организирана престъпна група, която е пуснала на пазара милиони хранителни продукти с изтекъл срок на годност с променени етикети. Смята се, че престъпниците, които също са разследвани за мащабни измами с ДДС, са спечелили най-малко един милион евро от измамата си с етикетите на храните. Полицейските служители са извършили 70 претърсвания и проверки на складове и са иззели оборудване за промяна на срока на годност на продуктите. Намерени са общо над един милион опаковки с храни и напитки.

Акцията в Италия е проведена на 11 юли и в рамките й са арестувани трима души. Органите на реда са извършили 14 претърсвания и са иззели повече от 500 000 храни и напитки, както и оборудване, използвано от престъпниците. Много от конфискуваните хранителни продукти са били не само с изтекъл срок на годност, но и развалени.

От Европол отбелязват, че порочната практика е разпространена в няколко държави-членки на ЕС, без обаче да уточнява в кои точно. Уверява се, че производители на храни не участват в схемата.