Въпреки че град Угледар, Донецка област, не е включен в епицентъра на отбранителните линии и граници на това място, именно контролът над него от украинските войски не позволява на руската армия да възобнови железопътната комуникация през Волноваха, което значително ще повлияе върху интензивността на военните действия на юг. Това заяви военно-политическият наблюдател Александър Коваленко пред УНИАН.

"Угледар се държи. Извън възможностите си, но се държи“, казва той.

Както отбеляза експертът, според различни оценки в района на Угледар сега са концентрирани от 15 до 25 хиляди руски бойци.

"Руските окупационни войски се опитват да се закрепят в югоизточната част на града, в района на Водоканал. Пробиват се на малки щурмови групи както по трасе 0532, така и от територията на срутената 3-та мина, по ул. Садовая и Дачная, ако се консолидират в сектора на Водоканала, те ще имат възможност да преминат през ул. 13 Десантников и да излязат на Политех с последваща консолидация и подготовка на пробив към центъра“, подчерта Коваленко.

По думите му тази задача сега се изпълнява от предни руски подразделения на 39-та мотострелкова бригада от 68-и АК и 430-а ОМБр.

"От югозападна посока руските войски имат за задача да пробият до градската болница, или по-скоро до това, което е останало от нея, и след като се консолидират в това съоръжение, да преминат по улица "Шахтьорская“ към центъра. Втората щурмова група/групи ще се придвижи на север по улица Молодежная, за да отреже гарнизона от логистиката към Богоявленка. Но ще бъде много по-трудно да се реализира такъв план в тази посока, отколкото в обратната, поради спецификата на релефа и ландшафта“, добави наблюдателят.