Годината на президентските избори в САЩ най-накрая е пред нас - и с нея много важни въпроси, пише американската редакция на Politico в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Ще се появи ли претендент, който може да представлява значителна заплаха за повторното номиниране на Доналд Тръмп? Какви са признаците, че реваншът от изборите през 2020 г. може да завърши по различен начин? И коя партия ще има надмощие в ожесточената битка за контрол над Конгреса?

Има няколко ключови числа от данни, които ще отговорят на всички тези въпроси, ако човек знае къде да търси.Ето 24 от тях, за които да следите през новата година:

1.

Делът на Доналд Тръмп от гласовете на белите евангелистки християни в Айова

Преди осем години Тръмп изоставаше при белите евангелисти в Айова (21 процента, изравнен с Марко Рубио за второ място), които съставляваха приблизително шест на всеки 10 участници от фракцията, според анкетата. Но сега той доминира в този блок – водейки Рон ДеСантис с 56% срещу 22% според скорошно проучване на Fox Business – което изключва всяка възможност Рон ДеСантис или Ники Хейли да го детронира.

2.

Делът на гласовете на Ники Хейли сред жените в Ню Хемпшир

Ако Хейли възнамерява да направи изненада във втория вот на Републиканската партия, тя ще трябва да подобри разликата в предпочитанията между половете, която се появи през последните седмици: най-силната жена кандидат-президент в историята на Републиканската партия се справя по-добре с мъжете, отколкото с жените. Проучване на колежа Сейнт Анселм този месец, което показа, че Хейли има одобрение от общо 30 процента, установи, че бившият губернатор на Южна Каролина е само на 6 пункта зад Тръмп сред мъжете, 40 процента срещу 34 процента, но с огромните 25 пункта по-малко от Тръмп сред жените, 48 процента срещу 23 процента.

3.

Дял на гласовете за "Джо Байдън“ в Ню Хемпшир

Името на президента няма да бъде включено в бюлетината на първите първични избори в страната следващия месец благодарение на усилията на президента да постави Южна Каролина на първо място в състезанието на Демократическата партия, но неговите съюзници стартираха кампания за вписване в усилие да "не се даде да диша“ на представителя Дийн Филипс (Минесота). Все пак този ход не е без риск, ако усилията за вписване не отговарят на очакванията.

4.

Рейтинг на одобрение на Байдън

В исторически план президенти с рейтинг на одобрение значително под 50 процента са губили преизбиране. Към петък средният рейтинг на одобрение на Байдън е 40,5 процента, според RealClearPolitics.

5.

Броят на делата срещу Доналд Тръмп преди деня на изборите

Между щатските обвинения в Ню Йорк и Джорджия, плюс федерални дела в окръг Колумбия и Южна Флорида, бившият президент в момента е изправен пред обвинения по 91 престъпления. Въпреки че обвиненията не изглежда да възпират гласоподавателите на републиканците, проучванията показват, че присъдата може да има малко, но важно въздействие върху позицията на Тръмп сред електората.

6.

Индексът на потребителското доверие на Conference Board

Годината завърши с повишение на мерките за потребителско доверие, възможен знак за подобряване на икономическите перспективи в годината на изборите. За разлика от други данни, които измерват икономическите условия, тази статистика се основава най-вече на това как потребителите се чувстват относно финансовото състояние на страната - и тяхното собствено.

7.

Броят на щатите, в които Робърт Ф. Кенеди младши е в бюлетината

Пренасищането с кандидати от трети партии усложнява електоралната математика, като Кенеди държи най-голяма привлекателност в анкетите досега. Супер PAC, подкрепящ неговата кандидатура, започва квалификационния процес с целеви списък от големи и конкурентни щати, а кампанията на Кенеди казва, че целта му е да го включи в бюлетината навсякъде. Кенеди, Корнел Уест или потенциален кандидат за No Labels биха могли да съберат достатъчно гласове, за да бъдат решаващи в щатите, където са в бюлетината.

8.

Броят на общите изборни дебати за президент

Двупартийната комисия за президентските дебати е насрочила обичайните три срещи между кандидатите (плюс една за техните кандидат вицепрезиденти). Но обещанието на Републиканския национален комитет да бойкотира комисията повдига въпроси дали изобщо ще можем да видим телевизионни дебати.

9.

Брой щати, посетени от Байдън през последните два месеца от кампанията

Въпреки всички приказки за това, че Байдън се крие в мазето си през 2020 г., той е направил 57 спирки в кампанията си в 13 щата от 1 септември до деня на изборите, според Chicago Tribune. Този път той няма да има пандемични ограничения, с които да се съобразява, но ще трябва да жонглира с ежедневната си работа като президент.

10.

Избирателна активност на общите избори

Ще прилича ли 2024 г. повече на 2020 г. или повече на 2016 г.? Избирателната активност може да крие отговора. През 2016 г., когато страната не беше влюбена в своите кандидати, около 61 процента от пълнолетните граждани гласуваха, според Бюрото за преброяване на населението. Но през 2020 г. – със сравнително положителни възгледи за Байдън и Тръмп – 67 процента гласуваха.

11.

Пропастта на ентусиазма

Знаците бяха налице през 2016 г., когато гласоподавателите на Тръмп бяха по-ентусиазирани от онези, които подкрепяха Хилари Клинтън. Победата на Байдън през 2020 г. – задвижвана повече от гласоподавателите, които гласуват да се противопоставят на Тръмп, отколкото да изберат Байдън – е историческо отклонение. Тази динамика се повтаря дори с Байдън в Белия дом: повечето от тези, които казват, че ще подкрепят президента, казват, че го правят повече, за да се противопоставят на Тръмп, отколкото да подкрепят действащия президент.

12.

Разделение Байдън-Тръмп и сред избирателите, които не харесват и Байдън, и Тръмп

Възгледите и за Байдън, и за Тръмп – особено на Байдън – са по-негативни, отколкото бяха последния път, което прави това ключов сегмент за гласуването. Скорошно проучване на Fox News показа, че Байдън всъщност води сред гласоподавателите, които не харесват и него и Тръмп с 8 пункта, въпреки че като цяло изостава с 4 пункта.

13.

Разделението Байдън-Тръмп сред избирателите, които "донякъде не одобряват“ работата на Байдън

Част от тайната за по-добрите от очакваните междинни резултати на демократите беше фактът, че гласоподавателите, които казаха, че "донякъде не одобряват“ работата, която Байдън върши като президент, не изоставиха партията, разпределяйки се приблизително поравно между двете партии. Може ли Байдън да задържи достатъчно от тези избиратели, когато самият той участва в бюлетината?

14.

Разделението Байдън-Тръмп сред жените гласоподаватели без висше образование

Подгрупа, която обединява две противоположни електорални тенденции - разширяващите се различия между половете и образованието - жените без висше образование съставляват приблизително една трета от електората през 2020 г., според AP VoteCast, което показва, че Байдън бие Тръмп с 2 пункта, приблизително равно на неговата 4 -точкова обща победа.

15.

Делът на гласовете за Байдън сред избирателите под 30 години

Байдън спечели 61 процента от избирателите на възраст между 18-29 години през 2020 г., според AP VoteCast. Някои социологически проучвания сега показват, че Тръмп се изправя един срещу друг с Байдън или дори води сред най-младата част от електората – повдигайки въпроси дали действително е имало забележима промяна сред този блок или това е фалшив сигнал.

16.

Рекламни разходи за кампанията на Байдън във Флорида

Слънчевият щат се движи бързо надясно. Демократите твърдят, че все още не отписват неговите 30 електорални гласа, но по-специално рекламният блиц на кампанията на Байдън през втората половина на 2023 г. не включваше Флорида — и с изключение на Северна Каролина беше концентрирана изключително в щатите, които президентът спечели на последните избори.

17.

Републиканските рекламни разходи за съобщения за аборти

Според AdImpact от 428 милиона долара, похарчени за реклами по темата за абортите през 2022 г., по-голямата част са похарчени от демократите. PAC на губернатора на Вирджиния Глен Йънгкин беше по-активен тази година, но Републиканската партия все пак загуби надпреварата за контрол над щатския законодателен орган. Има малко признаци за намаляване на аборта като мотивираща сила за избирателите; ще намерят ли републиканците послание, на което да проведат кампания, или ще го избегнат?

18.

Брой държави с мерки за гласуване за аборти

От Канзас до Охайо правата на абортите са непобедени в урните в ерата след Добс. Активисти в редица червени или спорни щати, включително Аризона, Флорида и Невада, се опитват да включат инициативи в бюлетините си за 2024 г.

19.

Национален процент на убийствата

Процентът на убийствата е намалял с около 13 процента спрямо миналата година - най-големият годишен спад досега. Но това ще намали ли значимостта на престъпността, която доведе до печалби на републиканците на места като Ню Йорк миналата година, като проблем следващия ноември?

20.

Брой конкурентни първични избори за републиканския Сенат

Републиканците трябва само да обърнат едно място в Сената, държано от Демократическата партия, за да спечелят контрола над камарата, ако спечелят и Белия дом - и тъй като Западна Вирджиния е почти сигурно нещо след обявяването на пенсионирането на сенатора Демократ Джо Манчин, Републиканската партия вече е на ръба на мнозинството. Но в повечето от техните целеви места - включително Монтана, Охайо, Мичиган, Уисконсин - партията е изправена пред перспективата за нокдаун, отлагане на първичните избори или такива вече са в ход.

21.

Кандидати в бюлетината на общите избори в Аризона за Сената

Ще се опита ли сенатор Кирстен Синема (независим) да направи независима кандидатура за втори мандат, или съдбата на нейното място ще се сведе до по-конвенционалната борба между демократ (Рубен Галего) срещу републиканец (бивш кандидат за губернатор Кари Лейк )?

22.

Демократите, които се класират за общите избори за Сенат в Калифорния

През по-голямата част от 2023 г. изглеждаше, че представителите Адам Шиф и Кейти Портър са в сблъсък помежду си за общите избори следващия ноември. Но възходът на републиканеца Стив Гарви в социологическите проучвания застрашава това развитие - най-вече в ущърб на Портър, според социологически проучвания, които показват, че Шиф изпреварва пред останалите.

23.

Райони, обърнати от демократите в Ню Йорк

Сега, след като най-висшият съд на щата даде зелена светлина на демократите в Ню Йорк да преначертаят своята карта на Конгреса, колко агресивна става партията, може много добре да определи коя партия ще контролира Камарата след изборите. Възможно е демократите да обърнат цели шест места, като първото вероятно ще дойде на извънредни избори на 13 февруари, за да се замени експулсирания бивш конгресмен Джордж Сантос.

24.

Брой пенсионирания в Камарата

Досега 35 членове на Камарата са заявили, че няма да се кандидатират за преизбиране - списък, който не включва седемте, които са починали, изключени, подали оставка или казали, че скоро ще подадат оставка. От тези 35 пенсионери и членове, търсещи други позиции, 23 са демократи - което потенциално усложнява пътя на партията обратно към мнозинството. И исторически пикът на пенсиониране идва веднага след празниците, така че следете за още.