Миналата година е била най-горещата в историята на записите на планетата със значителна разлика и вероятно най-топлата в света през последните 100 000 години, съобщи Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник (C3S) във вторник, предава Reuters.

Учените очакваха крайъгълния камък, след като климатичните рекорди бяха многократно счупени. От юни насам всеки месец е най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години.

"Това беше изключителна година, що се отнася до климата... в собствена лига, дори в сравнение с други много топли години“, посочи директорът на C3S Карло Буонтемпо.

C3S потвърди 2023 г. като най-горещата година в глобалните температурни записи от 1850 г. Когато се сравнява с палеоклиматични данни от източници като дървесни пръстени и въздушни мехурчета в ледниците, Буонтемпо настоява, че това "много вероятно“ е най-топлата година през последните 100 000 години .

Средно през 2023 г. планетата е била с 1,48 градуса по Целзий по-топла в сравнение с прединдустриалния период 1850-1900 г., когато хората са започнали да изгарят изкопаеми горива в индустриален мащаб, изпомпвайки въглероден диоксид в атмосферата.

Страните се споразумяха в Парижкото споразумение от 2015 г. да се опитат да предотвратят глобалното затопляне над 1,5C (2,7 градуса по Фаренхайт), за да избегнат най-тежките му последици.

Светът не е нарушил тази цел – която се отнася до средна глобална температура от 1,5C за десетилетия – но C3S казват, че температурите са надхвърлили нивото през почти половината от дните на 2023 г., създавайки "ужасен прецедент“.

Въпреки разпространението на климатичните цели на правителствата и компаниите, емисиите на CO2 остават упорито високи. Световните емисии на CO2 от изгаряне на въглища, нефт и газ достигнаха рекордни нива през 2023 г.

Миналата година концентрацията на CO2 в атмосферата се повиши до най-високото регистрирано ниво от 419 части на милион, отбелязват още от C3S.

Това беше и първата година, в която всеки ден беше с повече от 1C по-горещ от прединдустриалните времена. За първи път два дни – и двата през ноември – са били с 2C по-топли, отколкото в прединдустриалния период.

Миналата година беше с 0,17C по-гореща от 2016 г., предишната най-гореща година – счупвайки рекорда със "забележителна“ разлика, казва още Буонтемпо.

Наред с климатичните промени, причинени от човека, през 2023 г. температурите бяха повишени от метеорологичния феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан и допринася за по-високите глобални температури.

Всяка част от повишаването на температурата изостря екстремните и разрушителни метеорологични бедствия. През 2023 г. по-горещата планета влоши смъртоносните горещи вълни от Китай до Европа, екстремни дъждове, които причиниха наводнения, взели живота на хиляди хора в Либия и най-лошия сезон на горски пожари в Канада в историята.

"Сравними малки промени в глобалните температури имат огромно въздействие върху хората и екосистемите“, посочва Фридерике Ото, учен по климата, която ръководи глобалното изследователско сътрудничество на World Weather Attribution.

"Всяка десета от степента има значение“, добави тя.

Икономическите последици от изменението на климата също ескалират. САЩ са претърпели най-малко 25 климатични и метеорологични бедствия с щети над 1 милиард долара, показват данни на Националните центрове за информация за околната среда. Продължителните суши опустошиха посевите от соя в Аржентина и пшеница в Испания.