Голямо мнозинство от страните от Европейския съюз искат по-силни действия на Брюксел, за да се подготви Общността за здравните последици от изменението на климата и потенциала на глобалното затопляне за разпространение на векторно предавани болести, предава Reuters, като се позовава на документ, представен пред агенцията.

Европа изпитва сериозни последици за здравето в резултат на променящия се климат. Смята се, че около 61 000 души са загинали зараду горещи вълни в Европа миналото лято, което предполага, че усилията на страните за подготовка са недостатъчни.

В съвместен документ 20 от 27-те страни-членки на ЕС, включително Хърватия, Германия, Гърция, Малта и Нидерландия, призоват ръководството на Блока да засили наблюдението си на заплахите за здравето и здравните системи, породени от екстремното време, за да помогне на страните да се подготвят.

ЕС трябва също така да изготви планове за заразяване със зоонозни и чувствителни към климата векторно предавани болести, както и да засили своята система за ранно предупреждение и реагиране, ако бъдат открити причинители на болестта, се подчертава в представения на редакцията документ.

"Освен ако не бъдат предприети проактивни мерки, въпрос на време е определени предотвратими инфекциозни заболявания, които в момента са по-разпространени в други региони, да станат все по-чести явления в рамките на ЕС“, се казва в документа.

Той бе подкрепен и от Австрия, Белгия, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния и Словения.

Изменението на климата увеличава риска инфекциозните болести да се разпространят в нови райони – включително в Европа, тъй като летата стават по-горещи и по-дълги, а зачестилите наводнения създават благоприятни условия за разпространение на инфекциозни болести.

Пример за това е тигровият комар, който сега присъства в 337 региона в Европа –двойно повече отпреди десетилетие, съобщи по-рано през деня британският вестник The Financial Times.

Здравните министри на страните от ЕС ще обсъдят документа на среща следващата седмица. В момента ЕС изготвя първата си оценка на климатичния риск, която трябва да бъде публикувана следващата година като основа за бъдещи политики за справяне с климатичните опасности като горещи вълни и горски пожари.