Съединените щати са в надпревара за разработване и внедряване на хиперзвукови оръжия, в която се надпреварват да настигнат Русия и Китай. И двете суперсили смятат хиперзвуковите оръжия за жизненоважни за сигурността на своите територии. Такива оръжия представляват заплаха за американските самолетоносачи, авиобази, както и съоръжения за противовъздушна и противоракетна отбрана, пише 19FortyFive.

Хиперзвуковите оръжия са сложни системи, които изискват не само опит с много напреднали технологии, но и достъп до сложна инфраструктура като високоскоростни аеродинамични тунели и тестови площадки. Трудна задача е и интегрирането на такива системи с военните структури и осигуряването на необходимите средства за командване, контрол и целеуказване. Има само няколко отбранителни компании в САЩ с набор от умения и способности, необходими за изграждане на американските хиперзвукови оръжия.

Хиперзвуковите оръжия се идентифицират най-лесно по тяхната скорост, която е Мах 5 или по-висока. Има два вида хиперзвук. Първите са хиперзвукови планери, които се изстрелват от ракетен ускорител и използват енергията на ракетата, за да постигнат целта си. Вторите са крилати ракети с хиперзвукови линейно-реактивни или въздушно-реактивни двигатели за постигане на хиперзвукова скорост. Хиперзвуковите оръжия са не само бързи, но и далекобойни, високоманеврени и прекарват по-голямата част от полетното си време в горните слоеве на атмосферата, където са по-малко уязвими за ПВО и ПРО, обяснява авторът на статията.

Тъй като хиперзвуковите оръжия са проектирани да работят при екстремни температури по време на полет, те са много по-скъпи от класическите бойни глави на балистични ракети и крилати ракети. По този начин тези оръжия ще бъдат запазени за използване срещу най-важните и най-защитените вражески съоръжения, включително подсилени командни и контролни възли, усъвършенствана противовъздушна отбрана, мобилни ракети и складове.

Русия и Китай вече са разположили хиперзвукови оръжия. Русия използва междуконтиненталното хиперзвуково оръжие с наземно базиране в силози "Авангард“, хиперзвуковата крилата ракета с морско изстрелване "Циркон“ и балистичната ракета с въздушно изстрелване "Кинжал“, последната от които според съобщенията е била използвана в Украйна, отбелязва 19FortyFive. Китай е разположил както ракети със среден обсег, така и междуконтинентални балистични ракети, способни да носят хиперзвуков плъзгащ модул.

Широката гама от технологии, необходими за разгръщане на хиперзвукови оръжия, включва изчислителна динамика на флуидите, високотемпературни материали, високоскоростна тяга, аеродинамичен дизайн, сензори, радиочестотни антени и системи за управление.

С възможностите на сравнително малък брой високотехнологични отбранителни компании САЩ затварят разликата в хиперзвуковите оръжия спрямо своите конкуренти. През следващите няколко години Пентагонът планира да постави първия си комплект хиперзвукови оръжия в готовност. Според 19FortyFive първо ще бъде разгърнато армейското хиперзвуково оръжие с голям обсег на действие (LRHW), наземно ракетно-планиращо оръжие с приблизителен обсег от 3000 км. Това ще бъде последвано след няколко години от конвенционалната оперативна ударна система (CPS) на ВМС, която може да бъде изстреляна както от надводни кораби, така и от подводници от клас "Вирджиния“. Военновъздушните сили на САЩ са последни на опашката за хиперзвукови оръжия, като наскоро отмениха разработването на изстрелвани от въздуха оръжия за бързо реагиране и се съсредоточиха върху хиперзвукови атакуващи крилати ракети (HACM).

Американските аерокосмически и отбранителни компании, включително Dynetics (собственост на Leidos), Lockheed Martin и RTX (бивша Raytheon Technologies), демонстрираха критични технологии, необходими за доставяне на хиперзвукови оръжия на американската армия. Те също така изграждат необходимата инженерна, тестова и производствена инфраструктура. Други американски аерокосмически и отбранителни компании, включително Boeing, General Dynamics и L3Harris, работят върху различни аспекти на хиперзвукови системи.

Освен това авторът на материала е убеден, че САЩ също трябва да разработят защита, за да противодействат на заплахите от руски и китайски хиперзвукови оръжия. Те включват космическа сензорна система за проследяване на бързо летящи оръжия. Съобщава се, че Leidos, RTX, Lockheed Martin и Northrop Grumman адаптират съществуващите защити и инвестират в нови, като лазери, за да отблъснат хиперзвуковите ракети.