В петък (16 август), дни след като по-силно земетресение разтърси региона, източно от централната провинция Хама бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер, което според официални и медицински източници доведе до ранени и паника сред населението, според държавната информационна агенция SANA.

Земетресението е регистрирано на 23 км западно от град Саламия, разположен в източната част на провинция Хама, в 13:15 ч. местно време (1015 GMT), съобщи Сирийският национален център за земетресения.

Осама Малхам, директор на националната болница в Саламия, е цитиран от сирийската държавна телевизия да заявява, че 17 души са били ранени и са изпитали паника заради земетресението.

Станциите за сеизмичен мониторинг в Националния център за земетресения са регистрирали общо девет труса от четвъртък до 8 ч. сутринта в петък.

Всички тези трусове са класифицирани като слаби до умерени, като очакванията на центъра са, че те ще се запазят, макар и по-рядко, и в близко бъдеще.

В понеделник вечерта земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер удари на 28 км източно от Хама, което доведе до смъртта на възрастна жена и до раняването на около 25 души.