Във връзка с нападението на градския фестивал в германския град Солинген в провинция Северен Рейн-Вестфалия е бил задържан 15-годишен тийнейджър, но нападателят засега не е заловен, съобщава вестник BILD.

По предварителни данни младежът не е прекият извършител на нападението. Той е обвинен в "несъобщаване за планирани престъпления“. Съобщава се, че извършителят е споделил с него планове за атака, които са "в съответствие“ със случилото се в петък вечер в центъра на Солинген. Свидетел чул разговора и се свързал с полицията.

Продължава издирването на мъжа, който нападна с нож гости на фестивала в германския град. Според правоприлагащите органи работата продължава в Северен Рейн-Вестфалия и в цяла Германия, като се провеждат "разширени издирвателни дейности“. Разследващите смятат, че убиецът е действал сам.

Според BILD в следобедните часове на деня следователите са успели да намерят нож на около 200 метра от местопрестъплението - което може да е било оръжието, използвано при атаката. Откриването на оръжието може да позволи на полицията да направи заключения за възможен път за бягство на престъпника.

На пресконференция бе подчертано, че разследващите продължават да установяват мотивите на извършителя. В момента обаче те не виждат друг мотив освен тероризъм, подчерта старши прокурорът Маркус Касперс.

Според началника на полицията на Северен Рейн-Вестфалия Торстен Флайс все още няма ясни изображения на престъпника, които да се използват за издирване. В отговор на журналистически въпрос представители на полицията отговориха, че на събитието не е имало специализирана система за видеонаблюдение. Освен това не е имало "зона за контрол на оръжията“, която позволява на полицията да извършва проверки на самоличността.

Полицията все още не е готова да публикува официално описание на външния вид на нападателя, въпреки че вече е разпитала свидетели. Органите на реда подчертават, че недостатъчно точното описание на извършителя ще навреди на издирването.