Полицейски служители в Италия и Германия са арестували общо 13 души при мащабна операция срещу неаполитанската мафия, съобщава вестник Die Zeit.

Няколко заподозрени членове на Камората са арестувани в южния италиански град, потвърдиха от полицията на средиземноморската страна. Освен това, по тяхна информация, близо до Бремен е арестуван 49-годишен мъж, който работел в ресторант. Германската полиция все още не е потвърдила доклада официално, отбелязва изданието.

Според полицията арестуваните в Неапол мъже са на възраст между 19 и 49 години. Заподозрените са обвинени в изнудване за пари и "други мафиотски дейности“. Твърди се, че са отправяли конкретни смъртни заплахи към жертвите си.

Камората е една от най-големите мафиотски организации в Италия, но е активна и в много други страни.

Според доклад на RND, Министерството на вътрешните работи в Берлин предполага, че към настоящия момент в Германия има повече от 1000 активни членове на мафията. От тях 519 принадлежат на мафиотската организация Ндрангета, 134 на Коза Ностра и 118 на Камората. Броят на членовете на италианската мафия в Германия се е увеличил с 87 души спрямо предходната година. Те са особено активни в ресторантьорството, търговията с храни и автомобилната индустрия.

Според доклада на RND става дума предимно за наркопрестъпления, пране на пари и данъчни измами.