Руските затворници, изпратени да се бият в Украйна, изкупуват престъпленията си "с кръв", е заявил говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който днес отговори на въпроси относно помилването на мъж, убил бившата си приятелка, съобщи The Guardian.

Русия вероятно е вербувала 100 000 души от затворите, за да се бият в Украйна, изчислява Олга Романова, ръководител на независима група за правата на затворниците, включително осъдени за насилствени престъпления, включително убийства и изнасилвания. На затворниците се предлага помилване и те се освобождават, след като са служили на фронтовата линия.

Песков защити този подход, след като в докладите се посочва, че Владислав Канюс - мъж, осъден на 17 години в затвор с максимална сигурност за жестокото убийство на бившата си приятелка, е бил освободен, след като се е сражавал в Украйна.

Случаят попадна в международните заглавия през 2021 г., след като стана ясно, че Канюс е нанесъл 111 отделни наранявания на бившата си партньорка, 23-годишната Вера Пехтелева, в многочасово нападение, описано като "изтезание".

"Осъдените, включително за тежки престъпления, изкупуват с кръв престъплението си на бойното поле", е заявил Песков пред репортери. "Те изкупуват с кръв в щурмовите бригади, под куршуми и под снаряди", е добавил той.

Руските медии съобщават за няколко случая на затворници, освободени след служба в Украйна, които след това са извършили тежки престъпления, включително убийства.