Интервю със зам.-военния министър Иван Пейков

Г-н зам.-министър, какво породи необходимостта от такива сериозни инвестиции на летище "Граф Игнатиево“?


През последните три десетилетия отбраната беше останала в периферията на бюджетното финансиране в обемите необходими за нейното съществуване и развитие. Капиталовите разходи изоставаха от предвидените отбранителни планове, в резултат на което бе поставено в застой обновяването на въоръжението и техниката и на съществуващата инфраструктура. Стана нарицателно райони с голяма територия с много и то рушащи се сгради да се асоциират с поделения на армията.

Промяната в геополитическата среда и средата за сигурност в глобален мащаб и възникване на военни конфликти в непосредствена близост до границата ни доведе до преосмисляне на разходите за отбрана и отделяне на все повече от обществения ресурс за придобиване на отбранителни продукти. Обновяването на въоръжението и техниката, и снабдяването с нови бойни платформи води до дефицит на инфраструктура, човешки ресурси, обучение и управление на процеси.

Например придобиването и експлоатацията на самолет F-16 Block 70. Освен самолета като такъв, към пакета способности се включва наземно оборудване, въоръжение, тренажори, измервателна апаратура, обучение на пилоти и инженерно-технически състав и т.н.

Съществуващата инфраструктура на летище "Граф Игнатиево“ е създадена назад във времето за стари типове самолети обновявана периодично, но непригодна за експлоатация на съвременна бойна авиация. Придобиването на самолет F-16 Block 70 поражда инфраструктурен дефицит – за писта, хангари за ремонт, ГСМ, помещения за летателен състав, сграда за тренажор, лаборатории, огради и охранителни периметри и много други – общо към момента 49 обекта на цялата територия на летището.

Г-н зам.-министър, кое е най-голямото предизвикателство при изграждането на инфраструктурата на 3-та Авиационна база "Граф Игнатиево“?

В най-новата ни история (последните 30-40 години), проект за цялостно обновяване на военно летище в такъв обем като финансови средства, брой обекти, сложност на проекта, не е планиран и реализиран от Министерство на отбрана. В допълнение към липсата на предходен опит са настъпилите форсмажорните обстоятелства на епидемията COVID-19, рязката промяна на цените на строителните материали и услуги и политическата нестабилност.

През 2020 г. започва реализацията на план за "Реконструкция и модернизация на летище Граф Игнатиево“, във връзка с придобиване и експлоатация на самолет F-16 Block 70. В авиобазата са планирани за изграждане общо 49 обекта. Финансирането на строителните дейности е осигурено в една част от националния бюджет, а в друга по линия на НАТО чрез Програмата за инвестиции в сигурността на НАТO (Nato Security Investment Programme.) Възприетата политика в тогавашния момент е всеки обект да бъде възлаган самостоятелно. Преобладаващата част от националните обекти са възложени чрез инженеринг с цел икономия на време. Избраният подход, вследствие на негативните фактори епидемиологична обстановка, промяна на цените на строителните материали и услуги и политическата нестабилност е довел до невъзможност за изпълнение на част от договорите, поради драстична разлика между предвидената в договора цена за строителство и направените изчисления  след приемане на проектите. Прекратяването на договорите, които не са могли да бъдат актуализирани поради законови ограничения и новото им възлагане е утежнило процеса с допълнително забавяне.

Самата особеност да се извършват дейности в действащо военно формирование, а от 12.07.2024 г. и действащо летище е предизвикателство, което затруднява поетите ангажименти за срокове. Наличието на подземна инфраструктура, изникващи необозначени подземни съоръжения, които не са били известни при проектирането са част от причините за оскъпяване или удължаване на процесите по реализация на обектите.

Има ли опасност да не може да приемем F-16 в 3-та авиобаза поради забавяне на строителството?

Една от първите задачи поставена от министъра на отбраната Атанас Запрянов бе създаване на ясен план за справяне с натрупаното забавяне и обезпечаване на процеса на приемане на първите самолети F-16 Block 70 в началото на 2025 г. Планът бе представен на Съвета по отбрана, като приоритетни бяха изведени обектите, които предпоставят получаването на самолети F-16 Block 70.

Добрите новини са, че на 12.07.2024 г. пистата за излитане и кацане и пътеки за рулиране в южната част на летателното поле бяха въведена в експлоатация, с което бе възстановена летателната дейност във военно формирование 28000 – "Граф Игнатиево“.

Общо до момента са въведени в експлоатация 6 обекта, предстои въвеждане в експлоатация на обекти със завършени СМР общо 7 бр. Почти са готови трите обекта, които следва да бъдат сертифицирани от ВВС на САЩ за да започне предаването на самолетите, което дава известна сигурност, че инфраструктурата няма да е причина да не бъдат получени самолетите.

Как представителите на ВВС на САЩ оценяват напредъка по инфраструктурата на летището?

На 22.08.2024 г. проведох среща с представители на Военновъздушните сили на САЩ за представяне на резултатите от огледа на напредъка на инфраструктурата за самолет F-16 в 3-та авиобаза. Според представителите на ВВС на САЩ, дейностите свързани с ключова за приемането на самолетите инфраструктурата се развиват добре и би могло да бъде извършена сертификация в началото на месец януари 2025г., която от своя страна е задължително условие за издаване на разрешение за експорт на самолетите от Държавния департамент на САЩ

Въпреки реализирания напредък остава още много работа, свързана с реализация на обектите, които обуславят експлоатацията и поддръжката на самолет F-16, но при спазване на заложените сега темпове и създадената организация имам основания да смятам, че Министерство на отбраната ще се справи с това предизвикателство.