Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Юлияна Йорданова, директор Дирекция "Туризъм" към Община Пловдив, с оценка на летния туристически сезон 2024.

Г-жо  Йорданова, как стои сега Пловдив на картата на страната ни, все още ли има водеща позиция в туризма?

Да, бих казала, че 2024 г. се явява успешна за туризма в Пловдив. Мога да кажа, че летният сезон приключва с добър резултат, защото приходите от реализирани нощувки бележат ръст от 10% спрямо предходната 2023 г. и близо 70% спрямо предпандемичната 2019 г.

Какви са отзивите навън, свидетели сме на немалко положителни публикации за Пловдив? Предпочитан ли е Пловдив навън и кое е това, което привлича туристите в града?

Мога да кажа, че потенциалът на пловдивската туристическа дестинация е в целогодишните възможности, които дава културно-историческото наследство и изключително богатият събитиен календар. През настоящата година имахме повече от 900 реализирани събития. Не на последно място Пловдив е известен и с качественото вино и с уникалната местна кухня, която предлага, качествените места за настаняване, заведенията. И както вече казах богатото културно-историческо наследство.

И може би тук е моментът да отбележа, в случай, че може да не е стигнало до вас като информация, но в момента България е домакин на едно изключително събитие, което обединява туроператорите в Европа. В момента тече конференция в София, но утре очакваме те да посетят и Пловдив, като това домакинство на Пловдив е изключителна чест и все пак е знак на доверието, което европейската туристическа общност показва към нас. И ето, ние ще използваме тази възможност, за да покажем не само богатото ни културно наследство, но и да си затвърдим позициите като една най-сигурна туристическа дестинация.

Каква точно е конференцията?

Това е годишна среща на Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и турагентите. Може би най-мащабното събитие на тази институция, която както казах обединява всички туроператори в Европа.

Те ще посетят и Пловдив и знаковите обекти, които са тук?

Да, в Пловдив те ще имат възможност да посетят културно-историческото наследство, ще могат да се насладят на кратък концерт на Опера Пловдив в Епископската базилика, и съответно ще станат част и от фестивала и международният ден на мавруда.

Културно-историческото наследство ли е това, което всъщност ги привлича най-вече, погледнато отвън да кажем?

Погледнато отвън културно-историческият туризъм и събитийният туризъм определено, да.

Да, има какво да се види в Пловдив, наистина. А как се промотира града на международните пазари, достатъчно ефективно ли е това, дали е необходимо още нещо?

Освен чрез участието в международни формати като туристическите изложения, залагаме и работим в посока развитие на дигиталния маркетинг, който сега е от съществено значение и предоставя много възможности за привличане на потенциални клиенти. В момента работим по създаване на нов туристически портал на Пловдив, реклама в социалните медии, различни рекламни кампании, видеосъдържание и общо взето работа с инфлуенсъри. Всички тези инструменти представляват един успешен микс и част от маркетинговата стратегия за привличане на туристопотока в града.

Работа с инфлуенсъри, това ми се вижда доста любопитно, да го обясним. Всъщност чрез инфлуенсъри ще се популяризира града, плюс всичко останало?

Имахме вече две или три групи през лятото румънски инфлуенсъри, блогъри, които като цяло се радват на изключително голям брой последователи в своите страници. Забелязахме, че това е по-нестандартен подход за реклама на града, тъй като има директен достъп до обикновения турист, който може да види от първа ръка преживяването в града ни. Всеки от тях има индивидуален подход какво да снима, какво да изведе на преден план. Различни са предпочитанията, едни наблягат наистина повече на винения туризъм, други пък на различните преживявания по време на събития.

Тоест, вие каните и чуждестранни инфлуенсъри?

Задължително, по-скоро те са чуждестранни изцяло. Ако трябва да бъда честна, към момента не сме имали българи блогъри и инфлуенсъри, просто Пловдив смятаме, че е достатъчно известен в България, не че няма причина да го посетиш отново и отново, но залагаме повече по отношение на този вид реклама на международния пазар.

Много интересно наистина, това е чудесно нововъведение. Може би и други са се сетили, но е наистина оригинално. Ние почти отговорихме на въпроса какъв вид туризъм е най-добре застъпен тук, но все пак да кажем отново. Освен културно-историческият, кой е другият туризъм, заради който най-много се посещава града ни?

Както казах, повече от 900 събития и заключение можем да си направим, че това е събитийният туризъм  и вече на трето място винен и гурме туризъм, заради прекрасните места за настаняване и ресторанти, с които Пловдив може да се похвали.

Каква е вашата политика за развитие на туризма в бъдеще, имате ли някакви нови идеи, които ще прокарвате?

По отношение на политиката, естествено както казах дигиталният маркетинг е едно от нещата, което трябва да се надгражда и да се развива. Това, което сме отчели в дирекцията е необходимостта на подобряване на координацията на събитията, и с оглед по-доброто им равномерно разпределение в рамките на една календарна година, за да може пък от своя страна това да доведе до по-равномерна заетост на местата за настаняване. Тъй като на моменти част от събитията се провеждат в един и същ ден, получава се струпване в определени периоди, а в други периоди пък съответно има дефицит. Така че това е един от приоритетите върху който трябва да работим през следващата година със сигурност.

Какво се случва с Източната порта, знаем, че този обект вече е отворен, нали така?

Да, в момента доколкото и аз самата разбрах, има малко довършителни дейности по него и вече е отворен за посещение за туристи.

Не знам дали това е във вашето поле като дейност, но мисли ли се за охраняването на този обект, тъй като е на по-специално място и вече, доколкото разбрах, е имало посегателства вандалски.

Аз точно наистина не съм човекът, който би могъл да отговори. Но при всички случаи ще бъде предвидена охрана, с оглед обезопасяване от такъв тип дейности. Сега как и точно ще бъде самата организация, на този етап наистина не бих могла да отговоря.

Но е необходимо?

Сто процента ще има такава, да.

Другият обект, който очакваме с голямо нетърпение е Небет тепе. Питаме все за него, знам, че пак не е точно към вас този въпрос, но все пак кога?

Надяваме се до края на годината всички забележки, които са препоръчани да бъдат отстранени и да се зарадваме с още един такъв нов обект. Наше задължение естествено, като дирекция, е да работим по рекламата и популяризирането на тези два обекта. Все пак Небет тепе е също така известен като акта на раждане на Пловдив, така че смятам, че определено ще бъде обект, който ще се радва на голям интерес.

Имате ли някакви идеи там да се провеждат  културни събития, изобщо да се ползва и като сцена?

Мисля че по-скоро би било добре да се мисли за друг вид атракция, не точно като събития. Знаете, има различни възможности за аудиовизуални програми, така че в тази посока може би ще мислим. Но не е изключен вариантът и за сцени, нека да отвори първо и след това ще можем да говорим повече.